01.10.2024 / 10:52 BiH - Zbog čega?

Francuska ambasada: Schmidt na svoju ruku tražio da govori u Strazburu

Francuska ambasada: Schmidt na svoju ruku tražio da govori u Strazburu
Foto: Arhiv

Potez visokog predstavnika ne proizilazi iz mandata Vijeća za provođenje mira, mišljenja su iz ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini.

"Radi se o potezu koji je inicirao visoki predstavnik a koji ne proizilazi iz mandata Vijeća za provođenje mira (PIC)", stav je Ambasade Republike Francuske u Bosni i Hercegovini.

On nam je prenesen nakon što smo i ovoj članici PIC-a poslali upit povodom najavljenog nastupa Christiana Schmidta pred Velikim vijećem Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu (ECHR) na kojem će se razmatrati prvostepena odluka u slučaju Kovačević protiv BiH.

Slaven Kovačević žalio se da je diskriminiran u Bosni i Hercegovini i pri izboru delegata Doma naroda Državnog parlamenta.

ECHR je presudio da mu je apelacija osnovana i da jeste diskriminiran. Bosna i Hercegovina treba biti jedna izborna jedinica za izbor svih članovaa Predsjedništva, ali i svih delegata Doma naroda BiH

Sud u Strazburu će, nakon poteza bez presedana gdje su se vlasti BiH žalile na tu presudu, narednog mjeseca, na sjednici Velikog vijeća, odlučiti da li će potvrditi prvostepeno rješenje Malog vijeća ECHR-a.

Na tom razmatranju pojavit će se i visoki predstavnik Christian Schmidt.

On je za taj samoinicijativni čin čak angažirao posebnu advokatsku firmu iz Londoina.

I Ambasadi Francuske, kao i SAD, Velike Britanije, Turske... poslali smo upit kako gledaju na te aktivnosti Schmidta.

Pitali smo da li su upoznati sa detaljima aktivnosti visokog predstavnika u ovom slučaju, kako gledaju na njegov zahtjev da se obrati Sudu u Strazburu, podržavaju li njegovo uključivanje, je li ih visoki predstavnik ili advokatska firma koja ga zastupa informirao o tome, te zašto je isključen Pravni odjel OHR-a?

"Francuska poštuje nezavisnost Evropskog suda za ljudska prava na kome je da suvereno procijeni sadržaj i domet takvog poteza.

Mi ne komentiramo procedure na Sudu", odgovorili su nam iz Ambasade Francuske u Bosni i Hercegovini, prenosi Politički.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo