01.10.2024 / 13:10 BiH - Predsjednik KO NS

Kadić: Vlada TK odbija da onkološke pacijente iz tog kantona skine s liste čekanja

Kadić: Vlada TK odbija da onkološke pacijente iz tog kantona skine s liste čekanja
Foto/ Arhiv

Vlada Tuzlanskog kantona dala je negativno mišljenje na Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima se omogućava da kantoni finansijski učestvuju u liječenju teško oboljelih pacijenata koji su na listama čekanja pri Federalnom fondu solidarnosti.

Tim povodom, reagirao je Jasmin Kadić, predsjednik Kantonalnog odbora Naše stranke u TK.

- Nakon što su kreirali još jedan tender za nabavku linearnog akceleratora koji će pasti, vlast u Tuzlanskom kantonu našla je još jedan način da dodatno ponizi onkološke pacijente i pogorša im stanje. Naime, dala je negativno mišljenje na Izmjene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, kojima se omogućava da kantoni finansijski učestvuju u liječenju teško oboljelih pacijenata koji su na listama čekanja pri Federalnom fondu solidarnosti. Dakle, naglasak je na riječi omogućava, i to samo ako u Zavodu zdravstvenog osiguranja imaju suficit, a ne moraju ni tada. No, oni očigledno neće ni da imaju mogućnost da pomognu onkološkim pacijentima - istakao je Kadić.

Kako je kazao, za nabavku linearnog akceleratora je jasno, pokušava se pogodovati firmi čiji je vlasnik prema pisanju više medija blizak Draganu Čoviću.

- Dok Trojku optužuju za izdaju, SDA i DF za račun HDZ-ovih tajkuna onkološke pacijente guraju u smrt. Ima li veće izdaje od te? SDA i DF moraju onkološkim pacijentima javno reći, zašto, ako se ukaže višak novca, odbijaju da ga ulože u liječenje onkoloških pacijenata iz TK koji su na listi čekanja pri Federalnom fondu solidarnosti? - istakao je Kadić, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Naše stranke.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo