01.10.2024 / 14:17 BiH - Zvanično

Zaimoviću na svečanoj inauguraciji uručeno rješenje i rektorski lanac UNSA

Profesoru doktoru Tariku Zaimoviću danas je na svečanoj inauguraciji u Vijećnici uručeno rješenje i rektorski lanac.

Time je postao novi rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) na mandatni period 2024. do 2028. godine.

Rješenje o imenovanju i rektorski lanac predao mu je dosadašnji rektor UNSA prof. dr. Rifat Škrijelj koji je svojim kolegama, profesorima i studentima zahvalio na saradnji.

Novom rektoru poželio je sreće i uspjeha, sa uvjerenjem da će zajedničkim radom svih članica UNSA biti lider u visokom obrazovanju, ne samo u BiH, nego i široj regiji.

U tom smislu Škrijelj je posebno istakao borbu za očuvanje i jačanje autonomije UNSA, te naglasio da autonomija nije samo tehničko pitanje, to je temelj na kojem počiva sloboda istraživanja, inovacija i kritičkog mišljenja.

- Drage kolege, studenti, prijatelji, dok predajem dužnost novom rektoru kolegi Tariku Zaimoviću, želim poručiti da je UNSA sada na čvrstim temeljima, spreman za nove izazove i nove pobjede. Univerzitet je institucija koja se neprestano razvija i siguran sam da će sa novim rukovodstvom nastaviti put napretka i uspjeha - poručio je Škrijelj.

Uz izraze zahvalnosti na povjerenju koje su mu ukazali i izabrali ga za rektora, Zaimović je pored ostalog kazao da, stavljajući u prvi plan razvoj istraživačke djelatnosti te atribuirajući univerzitet kao izvor naučne izvrsnosti – univerzalna visokoobrazovna uloga univerziteta dobija jednu novu razinu kvalitete, dostupnosti i otvorenosti.

- U tom procesu naša spremnost da preuzmemo punu odgovornost za sve procese na Univerzitetu predstavlja temelj za efikasno funkcionisanje i razvoj Univerziteta – a svojom unutrašnjom organizacijom i kulturom UNSA mora nastaviti njegovati akademsku slobodu, inovacije, individualnu društvenu odgovornost i ukupni kvalitet obrazovanja i istraživanja - naveo je Zaimović.

Akademske institucije i članovi akademske i naučnoistraživačke zajednice, dodao je, moraju uzeti aktivno učešće u razumijevanju i oblikovanju najvažnijih pitanja u vremenu pred nama.

Nezaustavljive demografske promjene pojačane migracijama, sve izraženija ekonomska nejednakost, rast ekstremizma, diskriminacije, klimatske promjene, nove geopolitičke realnosti, te ubrzane tehnološke promjene - ali možda najvažnije izmjene ukupnog pogleda na pitanje kvalitete života i prioritete novih generacija, nameću jednu novu, aktivnu ulogu univerziteta.

- Univerzitet u Sarajevu mora ostati mjesto stvaranja znanja te preuzeti ulogu pokretača pozitivnih promjena u bh. društvu – poručio je Zaimović.

U narednom periodu, dodao je, naš zajednički zadatak treba biti efektuiranje svih pozitivnih pretpostavki integracije, te nastavak razvoja Univerziteta kao nosioca transfera znanja u svrhu unapređenja opšte društvene i ekonomske situacije. Kultura inovacija, te jačanje za to neophodne infrastrukture kao i institucionalno povezivanje sa privredom, bit će biti jedan od zadataka.

Istakao je da su studenti najvažniji prioritet. Stoga, obogaćivanje studijskih programa sa ciljem pružanja različitih mogućnosti za sve više diverzificiranu studentsku populaciju, moraju biti najvažnija tema narednih godina – a interdisciplinarni pristup u nastavi i istraživanju postati norma i biti u centru ove promjene, smatra novi rektor.

Naglasio je da institucionalna autonomija mora biti ključna pretpostavka svih odnosa, a najvažniji zadatak mora ostati prepoznavanje i razvoj svih prednosti i kompetencija koje imaju članice UNSA. Jer, "samo uz punu autonomiju, UNSA će imati neophodne pretpostavke da ispuni svoju obrazovnu, istraživačku i ukupnu društvenu misiju".

- Danas, autonomija jednostavno znači omogućiti univerzitetu da radi i djeluje bez uplitanja i eksternih pritisaka, razumijevajući da se ciljevi i rezultati univerzitetskog obrazovanja ostvaruju u dekadama koje dolaze. Za ovo Univerzitet u Sarajevu mora imati sagovornika, razumijevanje te slobodu za rad i djelovanje - poručio je rektor UNSA Tarik Zaimović.

Također je i predsjednik Studentskog parlamenta UNSA Imran Pašalić čestitao novom rektoru te ukazao na važnost nastavka saradnje sa studentima, rješavanje problema smještaja studenata te ostvarenje njihovih prava.

Ukazao je na činjenicu da studenti sa UNSA odlaze u druge države.

- Moramo mnogo više ulagati u obrazovanje. Mnogo više učiniti na praksi koja će studentske ekspertize učiniti pogodnijim za tržište u BiH, a ne državama EU – rekao je pored ostalog Pašalić.

Ove godine Univerzitet u Sarajevu obilježava 75. godišnjicu rada.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo