01.10.2024 / 12:11 BiH - Podizanje svijesti

FMUP iznio podatke: Dramatičan porast nasilja u porodici

FMUP iznio podatke: Dramatičan porast nasilja u porodici
Foto: FENA

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova pokrenulo je kampanju "Borba protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama“ s ciljem podizanja svijesti građana BiH o dugoročnim posljedicama koje ovaj problem ostavlja na bh. društvo te kako bi građane edukovali o načinima prijavljivanja nasilja, a žrtve o njihovim pravima, dostupnim savjetovalištima i sigurnim kućama.

Kako je istaknuto tokom današnje konferencije za medije, Strategija ima jasan strateški cilj smanjenja nasilja u porodici. Taj cilj planira se postići kroz tri glavna prioriteta: prevencija, zaštita i podrška žrtvama i rad s počiniocima te unapređenje istrage i pravosudnih radnji te ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naglašava da su uradili sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se stanje popravilo, te da je na Policijskoj akademiji uvedeno nekoliko predmeta vezane za borbu protiv nasilja u porodici. Izrađen je i dokument sa "Gender centrom FBiH", u kojem se objašnjava kako policija treba da postupa u takvim slučajima.

- Tužilaštvo i sudovi su donosili mjere pritvora od 30 dana, što je doprinijelo poboljšanju stanja i sprječavanju daljeg nasilja. Mi se ne možemo dovoljno umiješati dok nas tužilaštva ne ovlaste i ne odrede kao agenciju koja će da radi na ovim predmetima. Porast nasilja je zabrinjavajući, a najvažnije je preventivno djelovanje – izjavio je Isak.

Tokom prve polovine 2024. godine, zabilježen je porast krivičnih djela protiv braka, porodice i omladine za 8,18 posto u odnosu na isti period prošle godine, što uključuje nasilje u porodici i nasilje nad ženama. U istom periodu, prijavljena su 682 krivična djela nasilja u porodici, što je porast za 47,94 posto u odnosu na 2023. godinu. Od ukupnog broja prijavljenih slučajeva, 268 su povratnici u vršenju krivičnog djela, a pet su maloljetnici.

Isak napominje da najveći broj prijava nasilja u porodici dolazi na adresu Federalne uprave policije, čak i iz drugih kantona u FBiH, što govori o povjerenju građana u FUP. Kako je kazao, sudovi i tužilaštva su nakon kritika počeli također ozbiljnije shvatati svoju ulogu u rješavanju ovih problema.

- Imamo informacije da osobe koje su izašle iz 30-dnevnog pritvora nisu pokušale ponoviti akt nasilja u porodici, što nam govori i o tome da je ova mjera učinkovita i djeluje preventivno – dodao je Isak.

Nasilje nad ženama ostaje neadekvatno prijavljeno i istraženo, a žrtve se često suočavaju s osudom i stigmatizacijom. Potrebno je povećati svijest javnosti o važnosti prijavljivanja nasilja i pružanju podrške žrtvama.

Direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić kazao je da FUP podržava izmjene i dopune Krivičnog zakona da se „femicid“ propiše kao krivično djelo nasilja nad ženama.

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na devetoj sjednici usvojio je Strategiju za prevenciju i borbu protiv nasilja u porodici za period 2024.-2027. godina. Ova strategija predstavlja okvir za realizaciju obaveza prema Konvenciji Vijeća Evrope o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, poznatoj kao Istanbulska konvencija, koju je Bosna i Hercegovina ratificirala. Kao država potpisnica, Bosna i Hercegovina je preuzela obavezu da osigura uvjete za sprječavanje nasilja, provođenje istraga, kažnjavanje počinilaca i pružanje reparacija žrtvama nasilja.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo