01.10.2024 / 11:01 BiH - Izmjene Krivičnog zakona

Građani Sanskog Mosta: Nećemo umirati u tišini!

Građani Sanskog Mosta: Nećemo umirati u tišini!
Foto: FENA

- U Parku na rijeci Zdeni u Sanskom Mostu održana je ulična akcija u okviru kampanje "Nećemo umirati u tišini“ s ciljem prikupljanja potpisa podrške za izmjene i dopune Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Akcija je organizovana kao dio projekta „ZA kvalitetniju zaštitu žena od nasilja u FBiH“, koji provode Organizacija Glas žene Bihać, Fondacija CURE Sarajevo, Ženska vizija Tuzla, Udruženje Tim volim život Cazin i Udruženje Izvor Sanski Most.

Tokom akcije, građani/ke su potpisivali/e peticiju kako bi podržali/e inicijativu za uvođenje femicida kao posebnog krivičnog djela u Krivični zakon FBIH.

Koordinatorica projekta Neira Raković je naglasila da je krajnje vrijeme da institucije provedu u djelo obaveze koje su preuzele kroz međunarodne dokumente kao je što je Istanbulska konvencija (Konvencija o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i unaprijede zakonodavni okvir za zaštitu žena od nasilja uvođenjem posebnog krivičnog djela – ubistvo žena, femicid u Krivični zakon FBiH.

- Stoga očekujemo rodno odgovoran pristup nosioca zakonodavne i izvršne vlasti i što skorije zakonodavno uređenje femicida kao rodno utemeljnog ubistva žene - istakla je Raković.

Kampanja „Nećemo umirati u tišini“ ima za cilj prikupljanje 10.000 potpisa podrške za Inicijativu za izmjenu Krivičnog zakona FBiH, upućivanje ove inicijative Federalnom parlamentu i osiguranje da se izmijeni Krivični zakon FBiH.

Statistike su alarmantne - prema UNODC-u, u Bosni i Hercegovini je između 2015. i 2022. godine zabilježeno ukupno 78 slučajeva femicida, dok je u prvoj polovini 2024. godine ubijeno sedam žena.

Kampanja je dio projekta PRAGG koji finansira Vlada Švicarske, a provodi ga konzorcij koji čine HELVETAS i NIRAS, u partnerstvu sa lokalnim partnerima Centri civilnih inicijativa (CCI) i Institut za razvoj mladih KULT, saoopćeno je iz Press službe Glas žene Bihać.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo