01.10.2024 / 12:20 BiH - Međunarodni dan starijih osoba

Dom penzionera u Tuzli brine o 200 korisnika, dostojanstvo i sigurna starost misija ustanove

Dom penzionera u Tuzli brine o 200 korisnika, dostojanstvo i sigurna starost misija ustanove
Foto: FENA

Dostojanstveno starenje tema je ovogodišnjeg obilježavanja Memđunarodnog dana starijih osoba, koji se već 34 godine obilježava svakog 1. oktobra. 

Kako bi se naglasila važnost osiguravanja sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi, Generalna skupština UN-a je rezolucijom od 14. decembra 1990. godine proglasila Međunarodni dan starijih osoba.

Ovaj dan nizom aktivnosti obilježava i Dom penzionera u Tuzli koji je osnovan davne 1980. godine. U toj ustanovi trenutno je smješteno 200 korisnika, a direktor Mirsad Bakalović ističe za Fenu da je njihova misija osigurati dostojanstvenu i sigurnu starost osobama treće životne dobi.

- Trudimo se da našim korisnicima ništa ne fali, tako da je naš moto 'Naš dom je vaš dom'. Korisnici svakodnevno imaju različite aktivnosti u dnevnom centru, sekcije i predavanja. Zajednički proslavljamo sve praznike, državne i vjerske, ima nas svih religija i nacija. Najviše je korisnika iz sjeveroistočne Bosne – kaže Bakalović.

O zdravlju korisnika i zadovoljenju njihovih životnih potreba brine stručno osoblje s posebnom ljubavlju i humanošću.

- Sa starim osoba raditi je veoma izazovno. Morate ih potpuno razumjeti jer su oni mnogo toga prošli u životu i imaju veliko životno iskustvo. Meni je zadovoljstvo raditi sa starim osobama – kazao je Feni socijalni radnik u Domu penzionera Tuzla Mirnes Biščić.

Esad Zukić iz Gradačca, rođen 1935. godine, više od 20 godina je u penziji, a uslugama Doma veoma je zadovoljan. Završio je medicinu 1962. godine i u penzionerskim danima napisao je četiri knjige o zdravstvu.

- Ovdje čitam i pišem knjige. Lijepo sam primljen i izuzetno mi je lijepo. Imam sve što je čovjeku potrebno, od ljekarske pomoći do drugih usluga koje pruža ovaj dom. Sin je u Njemačkoj, supruga i kćerka u Sarajevu, posjećuju me redovno - kazao je Zukić.

Osamdesetčetverogodišnji penzioner Salih Salkić iz Bijeljine sedam godina je korisnik Doma penzionera, a penzionerske dane provodi u različitim aktivnostima.

- U ovaj dom sam došao zbog zdravstvenih razloga. Imam dvije kćerke koje me posjećuju i zahvalan sam im. Uglavnom, zadovoljan sam svim uslovima u Domu. U toku dana zajedno se družimo u dnevnom centru, igramo šaha, domina, čitamo novine i gledamo televiziju – rekao je Salkić.

I ove godine na Trgu slobode u Tuzli bit će obilježen Međunarodni dan starijih osoba u organizaciji Udruženja "Mreža aktivnog starenja“.

- Međunarodni dan starijih osoba ove godine obilježava se pod sloganom 'Dostojanstveno starenje' kroz koje šaljemo poruku o ulozi starih osoba u društvu. Neke od aktivnosti koje se organizuju za starije osobe imaju za cilj unapređenje kvaliteta života. Starijim osobama pruža se mogućnost da ostanu što duže angažovani u svojim zajednicima, te da svoja životna iskustva i znanja mogu koristiti za dobrobit zajednica i vlastitog života – kazala je predsjednica Udruženja "Aktivno starenje“ Tuzla Amela Fočić.

Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu živi približno jedna milijarda ljudi u dobi iznad 60 godina, a daljnja predviđanja ukazuju na porast broja osoba starije dobi (iznad 65 godina) i do dvije milijarde do 2050. godine.


(Vijesti.ba / FENA)

 

Izdvajamo