01.10.2024 / 09:06 BiH - Značajan jubilej

Deset godina Ureda za društvenu brigu IZ: Ponosna misija pomoći i solidarnosti

Deset godina Ureda za društvenu brigu IZ: Ponosna misija pomoći i solidarnosti
Foto: MINA

Ured za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini obilježava značajan jubilej – deset godina institucionalne brige za one u stanju potrebe, kako na prostoru Bosne i Hercegovine, tako i van domovine.

Na prijedlog reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, Rijaset Islamske zajednice je 2014. godine osnovao Ured za društvenu brigu. Prvi rukovodilac ovog ureda bio je Hamed-ef. Efendić, a nakon njega na ovu poziciju 2019. godine imenovan je Ibrahim-ef. Malanović.

Zekat je jedna od pet temeljnih islamskih dužnosti i ibadet koji ima mnoštvo pozitivnih rezultata za izvršioca i druge, a prikuplja se u Fond Bejtul-mal. Uredu za društvenu brigu u zadatak je postavljeno da prikupljena sredstva u Bejtul-mal, koja kur’anskom odredbom pripadaju siromasima i nevoljnicima, dijeli na osnovu usvojenih formulara i pravilnika, na transparentan i pravedan način.

„U Kur'anu se govori o pravednim socijalnim odnosima među ljudima, odnosno, to je moralno-socijalna svijest spram obespravljenih, siromašnih ljudi, onih koji su pored nas. Upravo na osnovu ovih kur’anskih principa, po kojima treba organizirati ljudski život na zemlji i uspostaviti pravedne međuljudske odnose među vjernicima, pogotovo voditi brigu o onima kojima je naša pomoć potrebna, Ured za društvenu brigu treba da pravedno raspodijeli sredstva koja se prikupe u Bejtul-mal“, objasnio je rukovodilac Ureda Ibrahim-ef. Malanović.

Na ovaj način, napominje Malanović, podiže se svijest o iznimnoj važnosti institucionalnog prikupljanja zekata i sadekatul-fitra, jer se u sistemskoj i organiziranoj podjeli prikupljenih sredstava strogo vodi računa o kur’anskim kategorijama njihovih korisnika.

„Ured za društvenu brigu je stvarni i simbolički izraz brige i odgovornosti bosanskohercegovačkih muslimana za braću i sestre koji imaju svoja, vjerom zagarantirana, prava u njihovim imecima. Bez istinske solidarnosti koju prate konkretna dobra djela i društveni aktivizam, vjerovanje u Boga može prerasti u čisti formalizam. Sa svakim novim socijalnim projektom, koji donosi osmijeh na lica ljudi, produbljuje se vjernička savjest i odgovornost pred Stvoriteljem“, naglasio je on u razgovoru povodom desetogodišnjice Ureda.

Islamska zajednica permanentno izražava brigu i razvija empatiju prema socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Aktivnostima Ureda za društvenu brigu obuhvaćeni su mnogi.

„Teško je nabrojati sve one do kojih pomoć stiže. Putem Ureda ne pruža se samo pomoć, nego i gradi mreža saradnika i prijatelja koji žele da učestvuju u dobru“, kazao je Malanović.

Prve aktivnosti Ured za društvenu brigu proveo je odmah po osnivanju 2014. godine, kada je obezbijeđena finansijska pomoć nakon poplava i klizišta koja su zahvatila Bosnu i Hercegovinu. Također, u prvim godinama rada inicirano je i realizirano mnogo društveno korisnih projekata, a kroz vrijeme se širio spektar aktivnosti.

„Dakle, Islamska zajednica posredstvom Ureda za društvenu brigu pomaže stanovništvu i u kriznim situacijama ne samo na području Bosne i Hercegovine, već u cijelom svijetu. Ured za društvenu brigu osigurava materijalnu pomoć za pojedince i porodice u stanju potrebe, a poseban senzibilitet ima prema povratnicima. Ured dodjeluje stipendije nadarenim studentima i učenicima srednjih škola, studentima i učenicima slabijeg imovinskog stanja, kao i učenicima s teškoćama u razvoju. Određeni broj stipendija se dodjeljuje i studentima s prostora Sandžaka i internatskog smještaja u Srebrenici, učenicima i studentima generacije te djeci bez roditeljskog staranja. Osim redovnih stipendija, Ured dodjeljuje i jednokratnu novčanu pomoć tokom školovanja. Značajan projekat je i 'Pomoć starijim i iznemoglim osobama - kućna njega'“, naveo je Malanović.

Ured godišnje obradi oko 3.500 pismenih i na stotine usmenih zahtjeva za pomoć.

„Kontinuirano dodjeljujemo vaučere onima koji su u potrebi. Izdvajajmo i finansijsku podršku za liječenja. Posebno je važno prisustvo Islamske zajednice u džematima povratka, a na području 53 medžlisa. Naša pomoć stiće i do društveno korisnih udruženja i organizacija, javnih kuhinja kroz predađevine kurbanskog mesa iz akcije Islamske zajednice 'Kurbani'. Ne zaboravljamo ni porodice naših imama šehida, kao ni naše penzionisane imame. Kroz Fond Firrikab smo uz sve one koji su u iznimno teškoj situaciji“, kazao je on.

Također, ukazao je i na dobru saradnju s drugim organizacijama.

„Neizostavno je spomenuti i organizacije s kojima Ured za društvenu brigu sarađuje, a to su Ministarstvo vakufa Države Katar, Katar Katar Charity, Human Appeal iz Australije, Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet, Muđunarodni forum solidarnosti EMMAUS, Crveni križ, BIMA, i mnoge druge. Zahvaljujući saradnji i međusobnoj podršci u projektima, mnogima je vraćen osmijeh na lice“, izjavio je on.
Poručio je da će Ured, s ciljem da bude na usluzi, vizijom promoviranja dobra i saosjećajnosti, nastaviti svoj plemeniti put, vođen idejom kur’anskog iskaza: 'Zar za dobročinstvo ima druga nagrada osim dobročinstva'.

„Zahvalan sam svojim saradnicima, kako u Uredu, tako i onim na terenu, kao i našim brojnim donatorima. S ponosom gledamo na proteklih deset godina transparentnog rada, ali isto tako i na budućnost u kojoj ćemo nastaviti raditi na dobrobit svih članova našeg društva“, zaključio je Ibrahim-ef. Malanović.

Aktivnosti povodom obilježavanja godišnjice počinju danas, 1. oktobra, a planirano je da centralna svečanost bude održana u novembru.

(Vijesti.ba/MINA)

Izdvajamo