01.10.2024 / 08:21 BiH - Uskoro uručenje stipendija

Fond 'Gazi Husrev-beg' i ove godine podrška učenicima i studentima u BiH i Sandžaku

Fond 'Gazi Husrev-beg' i ove godine podrška učenicima i studentima u BiH i Sandžaku
Foto: Mina

Humanitarni fond „Gazi Husrev-beg“, koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj i predstavlja jedan od svijetlih primjera bošnjačke plemenitosti i institucionalnog djelovanja na humanitarnom planu, i ove godine će biti podrška učenicima i studentima.

U Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu u srijedu, 9. oktobra, s početkom u 13.30 sati, bit će uručeno 230 stipendija ovog fonda, kojim će biti obuhvaćeno više od 245 učenika i studenata.

Kako ističe Omer-ef. Sarajlić, predstavnik Fonda „Gazi Husrev-beg“, obilježavaju 24. godišnjicu postojanja Fonda, kao i 23. godišnjicu akcije „Stipendije za učenike i studente u BiH i Sandžaku“, na što su ponosni.
„Pored svih kategorija ljudi koji su trebali našu pomoć i koji su nam se obraćali, ova akcija ima svoj kontinuitet više od dvije decenije, te je ostvarila veliki rezultat i uspjeh. Akcija ima veliku podršku džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj, te je postala akcija po kojoj je naš fond postao prepoznatljiv, kako kod naših džematlija i džemata u Njemačkoj, tako i u BiH i Sandžaku“, izjavio je on za Agenciju MINA.

Podsjeća da su na početku 2001. godine podijelili 14 stipendija, a već naredne godine se taj broj povećao na 81,5 stipendija. Taj broj je kroz godine rastao.

S ovom godinom obrađeno je 6.873 molbi od studenata i učenika, a s podjelom 9. oktobra bit će podijeljeno 4.055 stipendija po 500 eura za jednogodišnje školovanje, što je jednako sumi od 2.033.000 eura.
„S obzirom da neke stipendije od 500 eura polovimo na 250 eura kako bi što više učenika i studenata pomogli i obuhvatili ovom našom pomoći, siguran sam da je do sada oko 4.680 učenika i studenata primilo našu pomoć“, naveo je on.

Ove godine će biti dodijeljena i jubilarna 4.000 stipendija. Podsjećamo, stipendije i pomoć se dodjeljuju studentima koji studiraju na svim fakultetima i učenicima u raznim srednjim školama u našoj zemlji i Sandžaku.

„Ovakav rezultat i uspjeh akcije ne bi se mogao postići bez naših vrijednih imama, predsjednika i džematskih odbora, darežljivih džematlija – stipenditora. Svima njima se iskreno zahvaljujemo na učešću i stalnoj podršci ovom humanitarnom projektu, kojim pomažemo obrazovanje naše omladine u BiH i u Sandžaku“, poručio je Sarajlić.

U ovogodišnjoj akciji 32 džemata su prijavila svoje učešće, a najveća pojedinačna uplata bila je od Ahmed-ef. Kajoševića, imama iz IKC Frankfurt.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo