10.11.2021 / 22:04 BiH - Velika materijalna šteta

Efendić posjetio stanovnike naselja zahvaćenih poplavama

Efendić posjetio stanovnike naselja zahvaćenih poplavama

Materijalna šteta na stambenim objektima uzrokovana poplavama u naseljima Dobroševići, Rajlovac i Reljevo, veće su nego ikada ranije.

U domaćinstvu porodice Karasoftić pričinjena je velika materijalna šteta, ali kako kaže Elvira, važno je da je živa glava. U prizemlju kuće u kojoj živi njen djever, Elvir u petočlanoj porodici, sa suprugom i djecom, voda je uništila sve.

,,Nažalost desilo se to što se desilo, ne možemo pobjeći od toga. Hvala svima koji su smogli snage i našli načina da nam u ovim teškim trenucima budu pri ruci. Voda je došla iznenada, odnijela je sve. Hvala Bogu životi su ostali, štete su ogromne, ali bih zamolila sve dobre ljude da se angažuju da se ovo više ne dešava, da rješavamo problem u korjenu, da sredimo korita naših rijeka, da budemo sigurni u svojim domovima, da ne bude više poplava. Sva materijalna šteta jeste ogromna. Djeca su ostala bez knjiga, elementarnih stvari, bez namještaja i ostalog. Ostali smo bez četiri auta koja su pod vodom uništena. Životi su ostali, nisu uništeni, imamo snage, imamo volje, ljubavi jedni prema drugima, prebroditi ćemo i ovo,'' kazala je Karasoftić i zahvalila se načelniku Efendiću, koji je sa saradnicima jučer obišao porodice koje su u proteklim danima pogođene poplavama.

Ekipe civilne zaštite svakodnevno pružaju pomoć svima onima koji im se obrate, te nastoje da u ovim teškim trenucima osiguraju porodicama ono što im je najpotrebnije. Pored najosnovnijeg,, osigurani su i aparati za isušivanje prostorija.

„Štete izazvane poplavama na stambenim objektima u Dobroševićima i Rajlovcu su najveće do sada. I ovaj put pokazala se velika međusobna solidarnost naših građana, gdje su jedni drugima pomagali na raščišćavanju objekata i svemu što je bilo potrebno. Najvažnije je bilo da ne bude ljudskih žrtava niti povrijeđenih, ali zaista je nastala velika materijalna šteta, naročito na automobilima, namještaju i u prizemnim dijelovima objekata“, kazao je Efendić.

Dodao je da će biti u kontaktu sa svim oštećenim, te je spomenuo da je, prema dosadašnjim podacima, šteta nastala na 50 - tak individualnih objekata na prostoru Novog Grada i na oko 40 privrednih subjekata.

,,Civilna zaštita radi na popisu objekata koji su oštećeni, a Komisija za procjenu šteta će krenuti da vrši procjenu i vjerujem da ćemo biti u stanju da zajedno sa drugim nivoima vlasti Kantonom i Gradom u finansijskom smislu pomognemo svim oštećenim, kako bi se na neki način što lakše prebrodilo sve ovo što ih je zadesilo,'' kazao je Efendić.

U domaćinstvu Hasanković, u kojem žive supružnici sa petnaestogodišnjim sinom i majkom, također je bila velika materijalna šteta, ali na sreću stoka je spašena.

Šuhreta Hasanković, ispričala je kako je izgledala noć sa početkom padavina. ,,U početku padavina izgledalo je podnošljivo, voda je bila u bašti i nadali smo se da neće ići dalje. Otišla sam pogledati stoku i vidjela da nivo vode raste. Probudila sam sina da mi pomogne, muž je bio noćna smjena, na poslu. Velikom brzinom voda je dostigla nivo jednog metra. Nestalo je odmah i struje“, priča Šuhreta, dodajući da se i prije dešavalo da voda dođe do ulaza, ali nikada da uđe u kuću.

„Civilna zaštita Općine Novi Grad nam je obezbijedila čizme, rukavice, dezinfekciju i ostalo što nam je trebalo“, kazala je Hasanković.




(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo