18.10.2021 / 12:41 Politika - Reakcije

SDA: Dodikovo formiranje parainstitucija ugrozit će stabilnost i mir, i samu RS

SDA: Dodikovo formiranje parainstitucija ugrozit će stabilnost i mir, i samu RS
Foto: Arhiv
Insistiranje Milorada Dodika na povratku „izvornom Dejtonu“ i način na koji to želi ostvariti, protuustavni su i protuzakoniti i čin su napada na ustavno-pravni poredak BiH.

Saopćeno je ovo danas iz SDA.

Dodaju da “Izvorni Dejton” ne postoji, postoji samo Dejtonski mirovni sporazum.

- Samim Mirovnim sporazumom je predviđena njegova nadgradnja po utvrđenim procedurama, pa je time postojeće ustavno uređenje Bosne i Hercegovine u svojoj evoluciji uvijek „izvorni Dejton“, kažu iz SDA i dodaju:

- Dakle, sve nadležnosti koje su prenesene sa nivoa entiteta na državni nivo su prenesene na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma i to uglavnom uz potpuni konsenzus svih članova Parlamentarne skupštine BiH, uz visoko podignute ruke SNSD-ovih parlamentaraca. Zakoni i odluke donesene u Parlamentarnoj skupštini BiH mogu se mijenjati isključivo u toj instituciji.

Iz SDA smatraju da "jednostrani pokušaji stavljanja van snage tih zakona u entitetskom parlamentu i prijetnje zabranom djelovanja državnim institucijama na prostoru entiteta RS predstavljaju grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i najozbiljniju prijetnju miru u Bosni i Hercegovini i regionu".

- Oružane snage BiH, OSA, SIPA, Uprava za indirektno oporezivanje i sve ostale institucije za koje Dodik najavljuje „povlačenje saglasnosti“ ostat će državne institucije čije postojanje odluke Narodne skupštine RS ne mogu ugroziti, kažu u SDA i zaključuju:

- Jedino što će Dodik svojom avanturističkom politikom ugroziti ukoliko krene u formiranje parainstitucija, jeste stabilnost i mir, i entitet RS koji postoji samo na osnovu Ustava BiH.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo