03.06.2021 / 12:37 Svijet - Teheran

Iran odbacio nade u skoro postizanje sporazuma na pregovorima u Beču

Iran odbacio nade u skoro postizanje sporazuma na pregovorima u Beču
Foto: Vijesti.ba

Iran je odbacio nade u skoro postizanje sporazuma u svom nuklearnom sporu sa Sjedinjenim Državama.

- Prišli smo bliže, ali još smo daleko od sporazuma - izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abbas Araghchi u četvrtak, prenose iranski mediji.

On nije želio da potvrdi spekulacije da će nuklearni pregovori u Beču ući u završni krug naredne sedmice.

Prije toga, kazao je Araqchi, SAD i druge strane morale bi donijeti „neke teške odluke“.

Iranska konačna odluka također ne bi definitivno bila donešena u Beču, nego u Teheranu, izjavio je zamjenik ministra i čelnik iranske delegacije u Beču.

Novi problem za pregovore u Beču je promjena političke vlasti u Iranu nakon izbora.

Najveći favorit na predsjedničkim izborima koji će se održati za 14 dana je ultrakonzervativni imam Ebrahim Raisi, koji je uvijek kritikovao nuklearni sporazum iz 2015. postignut u Beču.

Analitičari tvrde kako je upitno da li će on nastaviti umjereni kurs predsjednika Hassana Rouhanija. Također je nejasno ko će uskoro biti imenovan za šefa iranskog pregovaračkog tima i predvoditi pregovore uime Irana.

Sudeći po evropskim diplomatima, pregovori o spašavanju nuklearnog sporazuma s Iranom ulaze u najosjetljiviju fazu.

Predstavnici Njemačke, Francuske, Britanije, Rusije i Kine pokušavaju od aprila posredovati između Irana i Sjedinjenih Država.

Pregovara se o složenim pitanjima kao što su koliko je iranskih sankcija Washington voljan da ukine i kako trajno spriječiti da se iranska nuklearna postrojenja koriste u vojne svrhe.

Pod čelništvom prethodnog predsjednika Donalda Trumpa, Washington je jednostrano napustio nuklearni sporazum u 2018. i ponovo je uveo ekonomski bolne sankcije Teheranu.

Islamska Republika otada je postepeno širila nuklearne aktivnosti protivne sporazumu i ograničila je pristup međunarodnim nuklearnim inspekcijama.

Iran je odnedavno započeo proizvoditi uran do nivoa neposredno ispod onoga koji je potreban za proizvodnju nuklearnog oružja, prenosi dpa.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo