25.09.2024 / 14:04 Svijet - Američki predsjednički izbori

Glumac Sam Elliott poručio: Budi muško, glasaj za ženu

Glumac Sam Elliott poručio: Budi muško, glasaj za ženu
Foto: Ilustracija

Glumac Sam Elliott, poznat po svom dubokom i rezonantnom glasu, pozvao je Amerikance da podrže kandidaturu potpredsjednice Kamale Harris za predsjednika u reklami koju je u ponedjeljak objavio The Lincoln Project.

Slavni glumac iz vesterna je govorio u reklami koja traje oko minut, pod nazivom "Izaberi promjenu," što ilustrira Harrisovu nastojanja da se predstavi kao kandidat promjene, iako je dio trenutne administracije. Bivši predsjednik Trump, kandidat GOP-a, također pokušava preuzeti ulogu kandidata promjene.

Reklama se oslanja na teme muškosti i prirode kako bi predstavila argument za demokratsku kandidatkinju.

"Ne mogu vjerovati da opet vodimo ovaj razgovor. Pa, evo nas. Znate ko su kandidati," kaže Elliott u videu, dok se fotografija mirnog američkog pejzaža prelazi u prikaz američkog farmera koji hoda zemljanim putem između svojih usjeva, prenosi The Hill.

"Znate šta je u pitanju," kaže Elliott. "Jedan kandidat obećava podijeljenu Ameriku ispunjenu lažima i mržnjom, a drugi se zalaže za promjenu. Kamala Harris ima više hrabrosti, više časti, više smjelosti nego što je ovaj čovjek ikad imao."

"Pa vi odlučite: Da li ćemo stvarno opet krenuti tim istim (je...im) slomljenim putem? Ili ćemo krenuti naprijed prema nadi, prema slobodi, prema promjeni?"

Video prikazuje tri fotografije iz Trumpovog predsjedništva postavljene jedna pored druge: Prva fotografija prikazuje izgrednike koji drže "TRUMP" zastave dok napadaju policajce u Kapitolu 6. januara 2021.; druga je fotografija na kojoj Trump drži Bibliju ispred crkve, nakon što je prijetio vojnim akcijama protiv protestanata; treća prikazuje muškarce kako marširaju i nose baklje, što izgleda kao miting "Unite the Right" iz 2017. godine u Charlottesvilleu, Virginia.

Nakon što je citirao Harrisovu koja zagovara "snažnu srednju klasu", Elliott je eksplicitno pomenuo rod, izazivajući skeptike da prevaziđu svoje rezerve prema ženi predsjednici.

"Postoji obećanje u promjeni, a vrijeme za promjenu je sada. Pa, šta još čekate? Jer ako je razlog to što je žena, vrijeme je da pređete preko toga. Vrijeme je za nadu, za promjenu," rekao je Elliott.

"Vrijeme je da budete muškarac i glasate za ženu," dodao je.

Ova rečenica je značajna, s obzirom na to da Harris uglavnom izbjegava govoriti o svojoj rasi i rodu tokom kampanje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo