25.09.2024 / 16:27 Svijet - Sastanak u Bijeloj kući

Zelenski danas otkriva 'plan pobjede' Bidenu

Zelenski danas otkriva 'plan pobjede' Bidenu
Foto: ABC News

Danas bi ukrajinski predsjednik trebao otkriti svoj "plan pobjede" američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

Kijev očekuje snažnu podršku američkog lidera prije nego što Zelenski napusti Bijelu kuću.

Kako javlja BBC, visoki zvaničnik u Kijevu rekao je da žele da se "Biden upiše u historiju" u svojim posljednjim mjesecima na dužnosti.

Iako Kijev detalje plana i dalje drži u tajnosti, strategija će vjerojatno sadržavati molbe za daljnju vojnu i financijsku potporu, ali i sigurnosne garancije za budućnost. Zelenski kaže da je plan osmišljen kao "most" prema zaustavljanju rata, za koji vjeruje da bi mogao završiti prije nego što ljudi misle.

Ako Zapad ojača poziciju Ukrajine, tvrdi Zelenski, ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi biti prisiljen na diplomatsko rješenje sukoba. "Ovaj se rat ne može smiriti pregovorima. Potrebna je akcija", rekao je Zelenski kasno sinoć Vijeću sigurnosti UN-a.

Ukrajinskom predsjedniku, koji je itekako vičan odnosima s javnosti, također je cilj suočiti se s kritičarima u SAD-u koji su doveli u pitanje mudrost dodatnog ulijevanja novca u Ukrajinu i promicanje plana za konačni mir.

Zelenski ulaže velike napore u svoj plan pobjede te je pokrenuo veliku diplomatsku ofanzivu proteklih dana u Ujedinjenim narodima. Prekjučer je tako govorio na raspravi o reformiranju UN-a. Jučer se obratio Vijeću sigurnosti, a danas će održati govor na Općoj skupštini.

U međuvremenu se sastaje sa svjetskim liderima i američkim političarima. Posjetio je tvornicu municije u Scrantonu, rodnom gradu Joea Bidena u Pennsylvaniji, koja proizvodi granate za ukrajinsku artiljeriju.

Oko jednoga je vrlo jasan - vremena je malo. U jednom od svojih brojnih intervjua Zelenski je rekao da se plan pobjede mora prihvatiti, a Ukrajina mora ojačati, i to u naredna tri mjeseca.

"Ovaj plan je osmišljen prvenstveno s Bidenovom potporom na umu", rekao je za New Yorker. Ta potpora nipošto nije zajamčena, ali Zelenski je bacio sve karte na nju, ističe BBC u analizi.

Razlog je jednostavan - situacija će se značajno promijeniti ako Donald Trump pobijedi na izborima. Na predizbornom skupu prije par dana bivši predsjednik ismijavao je Zelenskog kao "najvećeg trgovca u historiji" jer "svaki put kad dođe u ovu zemlju, ode sa 60 milijardi dolara".

Trump je ponovio svoje stajalište da će pozvati Rusiju i Ukrajinu na dogovor o okončanju rata, za koji se Kijev boji da bi ih natjerao da prihvate teritorijalne gubitke, a pritom ne bi dobio nikakva jamstva protiv daljnje ruske agresije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo