25.09.2024 / 16:01 Svijet - Užas

Palestinska djevojčica suspendovana iz škole zbog komentara o Gazi

Palestinska djevojčica suspendovana iz škole zbog komentara o Gazi
Foto: Arhiv / Yonatan Sindel/ Flash90/ File
Jedna škola u Beershebi odlučila je privremeno suspendovati jednu palestinsku učenicu dok se ne utvrdi tačnost optužbe za huškanje protiv izraelske vojske, iako se na snimku mogu vidjeti deseci jevrejskih učenika kako viču na nju, izgovarajući rasističke slogane koji pozivaju na istrebljenje, a to je uslijedilo nakon što je rekla u razredu da u Gazi ima nevinih.

Novine Haaretz su prenijele tvrdnju Izraelskog ministarstva obrazovanja da je 12-godišnja učenica podsticala na mržnju prema vojsci i uputila oštre riječi svojim jevrejskim vršnjacima, zbog čega je privremeno suspendirana kako bi se spriječio kontakt između nje i ostalih učenika.

Na snimku su deseci učenika koji viču „Neka gori tvoje selo“, rasistički prizor koji, prema riječima oca djevojčice, škola nije pokušala zaustaviti.

Novine su prenijele od djevojčice da je tokom neke diskusije u razredu rekla kako „u Gazi djeca gladuju i umiru“, ali su je njeni jevrejski drugovi iz razreda napali, vičući na nju: „Naši vojnici nisu ubice“, iako ona nije izrekla te riječi.

Dodala je: „Pitali su me podržavam li Palestinu, a ja sam samo rekla da podržavam povratak djece Gaze u njihove domove“.

Učenica je spomenula da od početka školske godine proživljava slične situacije pa joj je, naprimjer, bilo upućeno pitanje pripada li Hamasu samo zato što nosi hidžab.

Internetska stranica Arab 48 prenijela je od političkog aktiviste i advokata Shahda bin Barija, koji brani porodicu, da je učenicu od napada spasila učiteljica Arapkinja, koja ju je odvela do uprave škole. Porodica je tada obaviještena o privremenoj suspenziji djevojčice.

Advokat Bin Bari rekao je da su djevojčici i njenoj porodici upućeni deseci prijetnji iz raznih krajeva, među kojima su čak i prijetnje odsijecanjem glave djevojčici.

Stvar se nije zaustavila na huškanju protiv učenice i školske uprave, već se proširila i na gradske vlasti. Članovi Gradskog vijeća Beershebe i zamjenik gradonačelnika tražili protjerivanje učenice i njene porodice iz grada, pa čak i iz Izraela.

Otac učenice je odlučio da svoju drugu kćerku ne šalje u školu, bojeći se za njenu sigurnost. Neki drugi roditelji su, također, odlučili da ne šalju svoju djecu iz istog razloga, kao i iz solidarnosti s ocem suspendirane učenice.

Uz podršku SAD-a Izrael od 7. oktobra vodi razoran rat protiv Gaze, u kojem je više od 137.000 Palestinaca stradalo i povrijeđeno, većinom djece i žena, a više od 10.000 je nestalih usljed ogromnog razaranja i smrtonosne gladi.

Ignorirajući međunarodnu zajednicu, Izrael nastavlja rat ne obazirući se na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a da se odmah zaustavi i naredbe Međunarodnog suda pravde da se poduzmu mjere za sprečavanje genocidnih djela i poboljšanje katastrofalne humanitarne situacije u Gazi, prenosi Aljazeera.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo