14.05.2021 / 07:55 Svijet - Sukob

Gazi prijeti kopnena ofanziva, Izrael nastavlja udare

Gazi prijeti kopnena ofanziva, Izrael nastavlja udare
Foto: EPA

Izraelsko bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je u petak sa zračnim udarima i artiljerijskim salvama uprkos međunarodnim pozivima na mir. Izraelska vojska je ubrzala okupljanje vojnika i tenkova blizu granice sa palestinskom teritorijom koju drži pod opsadom.

Al Jazeera javlja kako se od ponoći po lokalnom vremenu izraelske trupe masovno okupljaju kod granice, ali još nije započela kopnena ofanziva uprkos natpisima nekih medija.

“Kopnena operacija traži mnogo priprema, mnogo trupa“, istakao je on i dodao kako je vjerovatno riječ o tome da još nije došlo dovoljno tenkova, komada artiljerije i vojnika za ulazak u Gazu.

U posebnom saopćenju je i izraelska armija negirala početak kopnene ofanzive.

Al Jazeera navodi i kako su tijela žene i njena tri sina, koji su poginuli u izraelskom zračnom udaru, nađena na sjeveru Gaze. Posljednje žrtve povećavaju broj poginulih od ponedjeljka na 113, od čega je najmanje 31 dijete. Više od 580 osoba je ranjeno.

Sa druge strane, poginulo je najmanje šest Izraelaca i jedan državljanin Indije. Izraelska vojska navodi kako su stotine raketa ispaljene iz Gaze ka raznim lokacijama u Izraelu.

Bilježe se i sve nasilniji sukobi između jevrejskih Izraelaca i palestinskih stanovnika Izraela u nekoliko gradova Izraela.

Potencijal za novu eksalaciju dale su najmanje tri rakete ispaljene sa juga Libana ka Izraelu.

Novinska agencija Safa javlja kako se u petak bilježi novo granatiranje Gaze.

Dodaje se kako je posljednjih minuta na udaru „žestokih“ artiljerijskih udara istočni dio guvernorata Deir al-Balah, južno od grada Gaze.

Navodno su na udaru granata i domovi civila istočno od Maghazija, također područje Deir al-Balah.

Nešto ranije je Safa javila kako su gađane lokacije, bilo iz artiljerije ili u zračnim udarima, na istoku i sjeveru grada Gaze, te u gradu al-Fakhari, istočno od Khan Yunisa u Pojasu Gaze.

Na društvenim mrežama na internetu objavljeno je kako nekoliko navodnih izraelskih naseljenika napada na palestinske domove u gradu Hebron, Zapadna obala, rano u petak.

Do sukoba je došlo posljednjih dana između izraelskih naseljenika i palestinskih stanovnika i u Zapadnoj obali i u Izraelu.

Raketa ispaljena iz Gaze rano u petak pogodila je zgradu u južnom gradu Ashkelonu, javlja Al Jazeera.

Nema podataka o žrtvama, no mnogi stanovnici ovog područja su od ranije u skloništima po naredbama vlasti.

Oružana grupa Hamas, čije je sjedište u Gazi, objavila je kako je posljednjih sati ispalila najmanje 250 raketa ka Izraelu u znak odmazde na žestoko bombardiranje Pojasa.

Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je virtualni javni sastanak o izraelsko-palestinskom sukobu u nedelju, saopćili su u četvrtak navečer diplomati, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Ovaj sastanak, prvobitno zakazan za petak, zatražili su Tunis, Norveška i Kina.

Sjedinjene Američke Države, koje su blokirale sjednicu u petak i koje su planirale njegovo održavanje početkom iduće sedmice, složile su se da se on održi u nedjelju, saopćili su izvori.



(Vijesti.ba / AlJazeera Balkans)

 

 

Izdvajamo