09.01.2021 / 08:39 BiH - Migrantska kriza

Hamdija Abdić traži održavanje sjednice Odbora za sigurnost u Bihaću

Hamdija Abdić traži održavanje sjednice Odbora za sigurnost u Bihaću
Hamdija Abdić / Vijesti.ba
Zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Hamdija Abdić uputio je Odboru za sigurnost inicijativu da se hitno sazove tematska sjednica Odbora u Bihaću.

„Inicijativu podnosim radi pogoršanja sigurnosne situacije izazvane migrantskom krizom. Napominjem da smo prije gotovo godinu dana našom odlukom planirali sastanak u Bihaću, ali do njega nije nikad došlo“, istakao je u svo, zahtjevu Abdić.

Prema njegovim riječima, obzirom na mnoge, ponekad oprečne, izjave zvaničnika, postalo je neophodno da se zastupnici na licu mjesta uvjere kako izgleda situacija na terenu.

„Osim održavanja sjednice Odbora, posjetili bismo privremeni kamp Lipa, te upravu Grada Bihaća i Vladu Unsko-sanskog kantona pa da na taj način steknemo pun uvid u probleme lokalnih vlasti i vidimo kako mi kao parlamentarci možemo pomoći. Nakon posjete Odbora Unsko-sanskom kantonu predložili bismo Predstavničkom domu zaključke kako bi se i Federacija u okviru svojih nadležnosti uključila u rješavanje problema nastalih u Bihaću i Velikoj Kladuši kao posljedica migrantske krize. Prvenstveno mislim da je potrebno da se napravi procjena oko eventualnog angažmana Federalne uprave policije, pa da se rastereti MUP USK koji se u ovom trenutku nosi sa velikim izazovima“, kazao je Abdić.

Ukoliko bude potrebno da Federacija osigurna dodatna sredstva za podršku Bihaću ili kantonu zastupnici su spremni da i to uvrste u svoje preporuke Parlamentu i Vladi FBiH.

„Ja ću kao i dosad insistirati na većoj transparentnosti kad je u pitanju utoršak sredstava koje stižu sa federalnog nivoa u USK kao preduslovu bilo kakve novčane podrške kantonalnoj vlasti. Nažalost, mi ni sad ne znamo kako su utrošena četiri miliona KM koliko je na temelju zaključaka Predstavničkog doma doznačeno USK 2019. godine“, zaključio je Hamdija Abdić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo