23.09.2024 / 20:25 BiH - New York

Bećirović i Pavel u UN-u: Neupitna dobra saradnja BiH i Češke

Bećirović i Pavel u UN-u: Neupitna dobra saradnja BiH i Češke
Foto: Predsjedništvo BiH
Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović razgovarao je s predsjednikom Češke Republike Petrom Pavelom u sjedištu Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Tokom razgovora konstatirano je da dvije države imaju veoma dobre odnose. Saradnja s Češkom Republikom je, između ostalog, važna za Bosnu i Hercegovinu i zbog činjenice da je ova država punopravna članica Evropske unije i NATO saveza.

Dr. Bećirović se zahvalio Češkoj Republici na sveukupnoj podršci Bosni i Hercegovini, posebno u evropskim i evroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i reformskim procesima, programima razvojne saradnje.

Predsjednik Češke Republike Petr Pavel izrazio je snažnu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, te je naglasio da Češka Republika čvrsto podržava evropske i evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović rekao je da će u oktobru ove godine Bosna i Hercegovina biti domaćin Partnerskog simpozija NATO-a, što predstavlja snažnu podršku NATO-a Bosni i Hercegovini, jer je riječ o jednom od najvažnijih događaja za NATO, pored samita i ministarskih sastanaka. U Bosnu i Hercegovinu dolaze predstavnici svih zemalja članica NATO-a, te zemlje partneri i organizacije partneri NATO-a.

Tokom razgovora, dr. Bećirović se zahvalio Češkoj Republici na snažnoj podršci prilikom usvajanja Rezolucije o 11. julu kao Međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici 1995. u Generalnoj skupštini UN-a.

Sagovornici su pozdravili aktivnosti u oblasti multilateralne saradnje dvije države i do sada razmijenjene podrške. Također, istaknuta je potreba intenzivnije razmjene bilateralnih posjeta na najvišem nivou, te je u tom kontekstu predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović pozvao predsjednika Pavela da posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Iako su se sagovornici složili da su sveukupni bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Češke Republike veoma dobri, naglašeno je da ima prostora za unapređenje saradnje, u oblastima ekonomije, obrazovanja i kulture.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo