23.09.2024 / 19:02 BiH - Sarajevo

Delegacija Ministarstva privrede KS i Mašinskog fakulteta UNSA završila posjetu Štajerskoj

Delegacija Ministarstva privrede KS i Mašinskog fakulteta UNSA završila posjetu Štajerskoj
Foto: FB

Delegacija Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predvođena ministrom Zlatkom Mijatovićem i dekanom Mašinskog fakulteta UNSA Harisom Lulićem, uspješno je okončala radnu posjetu Štajerskoj.

Posjeta je imala za cilj jačanje saradnje u oblastima inovacija, privrede i obrazovanja između Kantona Sarajevo i Štajerske.

Prvog dana posjete, delegacija je posjetila FH JOANNEUM University of Applied Sciences, gdje su ih ugostili Martin Payer, finansijski direktor univerziteta, i Barbara Eibinger-Miedl, regionalna ministrica privrede, turizma, nauke i istraživanja Štajerske.

Tokom razgovora, istaknuta je značajna uloga tehnoloških parkova i inkubacije za novoosnovane poslovne subjekte, s ciljem jačanja podrške mladim inovativnim preduzetnicima u Kantonu Sarajevo.

Ministrica Eibinger-Miedl, između ostalog, podijelila je iskustva Štajerske u razvoju start-up zajednice i izrazila spremnost za razmjenu znanja i saradnju u ovom sektoru.

Ministar Mijatović je naglasio važnost pružanja prilike mladim ljudima sa inovativnim idejama, ističući kako su tehnološki parkovi ključni za razvoj ekosistema koji podržava nove biznise. Oni omogućavaju mladim preduzetnicima pristup resursima, mentorstvu i mrežama, čime se povećava šansa za uspjeh njihovih projekata. Osvrnuo se na značaj koji će za novoosnovane privredne subjekte imati podrška Centra za razvoj poduzetništva i vrijednost koju nosi mogućnost saradnje startupa s Centrom za napredne tehnologije.

Ministar Mijatović i dekan Lulić govorili su o planovima za uspostavu i izgradnju nove poduzetničke infrastrukture na Mašinskom fakultetu, te su sa domaćinima razgovarali o dobrim praksama koje primjenjuju kako bi iste iskoristili za što efikasniji razvoj prvog institucionalnog sarajevskog tehnološkog parka.

Drugog dana posjete, delegacija je posjetila Science Park Graz, gdje su se upoznali s visokotehnološkim startupima i inovacijama koje razvija ovaj renomirani inovacijski centar.

Delegacija iz Sarajeva predstavila je potencijale Kantona Sarajevo kao centra inovacija, dok su predstavnici iz Graza podijelili svoja iskustva u razvoju startup ekosistema. Posjeta je rezultirala potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, čime su otvorena vrata za buduću saradnju.

Ova uspješna posjeta predstavlja važan korak ka jačanju ekonomskih i naučnih veza između Kantona Sarajevo i Štajerske, te otvara brojne mogućnosti za zajedničke projekte u budućnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo