23.09.2024 / 18:20 BiH - U zaseoku Duljci

Obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Duljcima kod Bihaća

Obilježena 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Duljcima kod Bihaća
Foto: FENA
U zaseoku Duljci, u bihaćkoj Mjesnoj zajednici Orašac, obilježena je 32. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog kraja, kada su pripadnici Vojske RS ubili 31 civila, čija su tijela potom zapaljena. 

Tragedija koja je pogodila stanovnike Ljutočke doline ostavila je duboke rane koje se ni tri decenije kasnije ne mogu zaboraviti.

Prema svjedočenjima preživjelih, maskirani vojnici su pucali na civile koji su bili prisiljeni raditi, a potom su ih doveli u obližnji voćnjak gdje su ih brutalno ubili, a njihova tijela zapalili. Među žrtvama je i 12-godišnja Aldina Vojić, najmlađa osoba koja je izgubila život u ovom zločinu. Na današnjem obilježavanju su, uz porodice žrtava, preživjele, te predstavnike lokalnih i kantonalnih vlasti, prisustvovali i gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić i njegovi saradnici.

Način na koji je izvršen ovaj zločin govori o svireposti počinilaca, koji su na vrlo okrutan način ubili starce i dijete dok su radili u voćnjaku, a zatim nastavili ubijati civile na njihovim kućnim pragovima. Tokom komemoracije, o stravičnim okolnostima ubistva civila u Duljcima govorio je i Huse Behrem, ratni starješina bataljona "Ljutoč", koji je prisutne podsjetio na sve ono što je prethodilo zločinu, kao i na sudski epilog koji je uslijedio.

Kako je istaknuto, ovo je jedan od rijetkih zločina počinjenih nad stanovništvom Ljutočke doline koji je dobio pravosudni ishod. Pred Sudom u Bihaću osuđeno je šest osoba, koje su dobile ukupno 57 godina zatvora, dok su glavni naredbodavci i dalje na slobodi.

Obilježavanje ove tragične godišnjice nosi važnu poruku da se stradanja nevinih civila nikada ne smiju zaboraviti, te da se zločini poput ovog ne smiju ponoviti.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo