18.09.2024 / 14:24 BiH - Nakon ročišta

Dodik vrijeđao tužioce: Neću da prijetim, ali …

Dodik vrijeđao tužioce: Neću da prijetim, ali …
Foto: Vijesti.ba

Proces pred Sudom BiH je besmislen i to smo pokazali, rekao je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik nakon održanog ročišta u Sudu BiH.

- Visoki predstavnik čak i da je legalan, a nije, ni po Ustavu BiH nema pravo da se miješa u zakonodavni postupak. On nema pravo da nametne zakon - naveo je Dodik i dodao da je od početka “znao da je sve politički motivisano od strane američke Ambasade koja treba da zadrži visokog predstvnika”.

- Aneks 10 je jasan, on nije izabran u skladu s tim aneksom. Te odluke nema, a mi vodimo process. Ovo je jedno ozbilno podaništvo bošnjačkih tužioaca, a i ovih srpskih poltrona, kaže Dodik.

Opet je ponavljao mantre da se radi o montaži koja će uništiti povjerenje u BIH.

- BiH s ovakvom farsom, s nelegalnim Sudom i Tužilaštvom, kojih nema u Ustavu. U ovom procesu ovdje ja i moj sapatnik Lukić nemamo problem, problem imaju Sud iIi Tužilaštvo, ljudski problem. Neću da ispadne da prijetim, ali ne znam kako mogu da hodaju oni koji krše zakon, kakvi su to tužioci, koji su svjesni da od toga nema ništa, da je to farsa. Ili su dobro plaćeni ili lobirani. To ti je kao neki predstavnik srpskog, predstavnik bošnjačkog naroda, a sve zakuhao muslimanski tužioc, a onda su ove uglavili kao ispomoć. Tužioc mora imati dostojanstvo, braniti interes stranca u svojoj zemlji mogu smao oni koji nemaju nikakav karakter, kaže Dodik.

Rekao je da se krenulo u priču da ga osude prije izbora, ali da se sve preokrenulo.

 


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo