14.09.2020 / 20:26 BiH - MVP BiH

Ministrica Turković prisustvovala online sastanku konstituence Svjetske banke

Ministrica Turković prisustvovala online sastanku konstituence Svjetske banke
Foto: MVP BiH
Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, prisustvovala je današnjem  online sastanku konstituence Svjetske banke, kojim je predsjedavao David Malpass, predsjednik Grupe Svjetske banke.

Ključne teme sastanka konstituence, kojoj pripada Bosna i Hercegovina, bile su odgovor Svjetske banke na globalnu pandemiju COVID-19 i uloga Grupe Svjetske banke u pomaganju zemljama u njihovom ekonomskom oporavku.

Ministrica Turković je u svom obraćanju pozdravila sadržaj dokumenta „Fast Track Facility“, u kojem se nalaze sve mjere za suzbijanje posljedica pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini. Dodala je da ovaj važan dokument odražava i potrebe Bosne i Hercegovine u ekonomskom oporavku, te da je izuzetno dobro izbalansiran u odnosu na trenutno stanje implementacije reformskih procesa.

Sagovornici iz drugih zemalja konstituence su dijelili svoja iskustva i tražili informacije o tome kako Svjetska banka može pomoći zemljama da na efikasan i održiv način prevaziđu trenutne probleme izazvane globalnom panedemijom.

Razgovor se fokusirao i na ulogu Svjetske banke u Inicijativi za obustavu servisiranja duga (DSSI), kao i pronalaženje dugoročnih rješenja, uključujući i rekonstruiranje duga, saopćio je Ured za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo