22.09.2024 / 09:26 BiH - Prenosimo

Operacija 'Portal kombat' na Balkanu: Digitalni rukopis ruskih dezinformacija

Operacija 'Portal kombat' na Balkanu: Digitalni rukopis ruskih dezinformacija
Foto: Unsplash

U Teheranu, u Iranu, bila je ponoć, u Beogradu, u Srbiji pola 11 uveče.

Noć je između 13. i 14. aprila ove godine, a nakon što su iranski dronovi, pa potom i balističke rakete lansirane ka Izraelu, pažnja javnosti još jednom se usmjerila ka Bliskom istoku.

Kao po komandi, jedan "medij" namenjen srpskoj publici upalio je sve alarme i aktivirao "oružje" kroz poplavu vijesti koje su objavljivane u trenutku kada se nije moglo sa sigurnošću reći šta se događa na licu mjesta. Iz minuta u minut. I češće.

Tokom prvih četiri sata ove vojne akcije od 10 uveče do dva ujutro, na jednom sajtu na srpskom jeziku, objavljeno je čak 422 vesti, gotovo sve o ovom događaju. Više od 100 vesti po satu.

Ovako na djelu izgleda "Portal kombat", jedna od većih ruskih dezinformacionih operacija. Radi se o mreži sajtova pod nazivom "Pravda", čiji broj raste i koji prenose sadržaj čiji je izvor Kremlj.

Operaciju je otkrila francuska državna agencija Viginum koja istražuje manipulacije na digitalnim platformama, u izvještaju iz februara ove godine.

Bez obzira što su detalji postali javni, kreatori operacije su registrovali još 31 domen u martu ove godine, a što su konstatovali i najveće evropske mreže fekt čekera.

Domeni su registrovani za 19 zemalja članica Evropske unije, afričke države Niger, Centralnoafričku Republiku i Burkinu Faso, pa čak i za Japan, Tajvan, Južnu i Sjevernu Koreju. Tada je na red došao i Balkan.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je prateći nalaze francuske agencije o "Portal kombatu", identifikovao da se dezinformaciona akcija krajem marta proširila pokretanjem portala na albanskom, bosanskom, makedonskom i srpskom jeziku.

Domen pravda-rs[.]com prvi je registrovan, 20. marta 2024, da bi šest dana kasnije u samo nekoliko sekundi razmaka, postali aktivni i domeni pravda-ba[.]com, pravda-mk[.]com i pravda-al[.]com.

Posmatrano je kako ova operacija na primeru Balkana izgleda u periodu od 120 dana. Od početka rada, 22. marta, do 20. jula na četiri sajta iz ove mreže objavljeno je čak 70.719 vijesti.

Kompletan tekst možete pročitati na OVDJE ili portalu Slobodna Evropa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo