22.09.2024 / 12:02 BiH - Foto

Brojni građani na Mostarskoj biciklijadi u znak podrške zdravom i urbanom načinu života

U sklopu obilježavanja Evropske sedmice mobilnosti, koji se održava od 16. do 22. septembra, u Mostaru je danas uspješno održano četvrto izdanje "Mostarske biciklijade", manifestacije koja je okupila veliki broj učesnika i ljubitelja biciklizma.

Ovaj događaj, organizovan od strane Biciklističkog kluba Mostar i Udruženja Herzegovina Bike, uz saradnju sa Sportskim savezom Grada Mostara, bio je prilika za promociju zdravog načina života i održivih oblika kretanja.

Predsjednik Udruženja Herzegovina Bike Toni Zorić izrazio je svoje zadovoljstvo zbog velikog odaziva djece, kazavši da je osjećaj neopisiv. Zahvalio je građanima koji su danas izašli na ulice kako bi promovisali biciklizam, sport, urbani način življenja, ali kako bi ukazali i na potrebu biciklističkih staza u Mostaru.

Napomenuo je da su s Gradom Mostarom održali nekoliko sastanaka na tu temu.

- Mostar parking bi trebao preuzeti inicijativu da se izgrade staze. Radili smo plan nacrta biciklističkih staza kuda bi one trebale ići. Grad Mostar ima i sistem javnih bicikala, pa smo kroz taj plan ucrtavali staze da se obilaze parkinzi tih bicikala i da se napravi krug kroz Mostar, kako bi svi građani mogli sigurno biciklirati i svakodnevno obavljati svoje obaveze s biciklom – pojasnio je Zorić.

Grad Mostar, u sklopu ove sedmice, promoviše važnost smanjenja korištenja automobila i poticanja na korištenje alternativnih načina prijevoza, s ciljem stvaranja moderne, urbane i ekološki održive sredine.

Gradonačelnik Mario Kordić rekao je da su rješavanje problema s saobraćajom u Mostaru stavili u fokus u posljednje četiri godine. On smatra da je ulaganjem u javni prijevoz, koji svakoga dana raste i postaje atraktivniji, napravljen iskorak u Mostaru.

Osim toga, tokom Evropske sedmice mobilnosti, Grad Mostar je danas omogućio i besplatan javni prijevoz unutar gradskog područja, što je još jedna od inicijativa za poticanje održivih oblika mobilnosti.

Pratimo svjetske trendove, poručio je gradonačelnik dodajući da se na ovaj način šalje lijepa slika iz Mostara.

Ovogodišnja tema Evropske sedmice mobilnosti je "Zajednički javni prostori", a uz Mostar, kampanju su u Bosni i Hercegovini podržali gradovi Banja Luka, Bijeljina, Gradiška, Sarajevo, Ugljevik i Zavidovići.

Grad Mostar je već treću godinu zaredom zvanično registrovan na stranici Evropske sedmice mobilnosti te je, u saradnji sa Sportskim savezom Grada Mostara, Biciklističkim klubom Mostar, Udruženjem Herzegovina Bike, kao i mnogim drugim lokalnim organizacijama, aktivno sudjelovao u organizaciji brojnih aktivnosti na temu održive mobilnosti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo