22.09.2024 / 11:20 BiH - Zadovoljni su

Solidna godina za pčelare u Srebrenici

Solidna godina za pčelare u Srebrenici
Foto: Fena

Ova godina je za pčelare na području Srebrenice bila solidna s prinosom. Dugogodišnji pčelar Samedin Malkić kaže u razgovoru za Fenu kako je zadovoljan prinosom i zdravljem pčela, iako je godina bila izazovna zbog visokih temperatura.

- Bez vlage i kiše nema meda – kaže Malkić, koji posjeduje dva pčelinjaka, pčelari s 55 zajednica, a ovogodišnji prinos meda je u prosjeku od osam do 10 kilograma po društvu.

Malkić napominje da prinos meda svake godine varira, jer "takvo je pčelarstvo“.

- Pčelarstvo je komplikovana grana i zahtjeva mnogo posla. Ukoliko se aktivno bavite pčelarstvom i pristupite ozbiljnom radu, mogu se postići dobri rezultati u kvalitetu i u prodaji - ističe on.

Smatra da je pčelarstvo u BiH zanemarena grana poljoprivrede. Velika su, kaže, ulaganja, a slabi podsticaji.

-U zadnje vrijeme je poskupio repromaterijal, kao i oprema za pčelarstvo, a cijene meda nisu poskupile - potcrtao je.

Malkić je učesnik mnogih sajmova širom BiH i dobitnik je zlatnih medalja za kvalitet meda. Pored učešća na sajmovima, svake godine odlazi na edukacije o pčelarstvu.

- Svake godine dobijem četiri ili pet medalja za kvalitet meda. Imamo vrhunski med, i među 500 uzoraka, nas srebrenički med je među prvih deset. Naše područje ima jako dobru prirodu i zbog toga je kvalitet meda na nivou. Mislim da smo među najzdravijem okruženjem. Također, u pčerastvu je veoma bitna higijena – naglašava Malkić.

Poručuje svima da podrže domaću proizvodnju te poziva stanovništvo da u svojoj ishrani koriste isključivo zdrave namirnice.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo