13.03.2020 / 14:40 BiH - Koronavirus

Alić-Papračanin: Vrlo ozbiljno shvatiti naložene mjere izolacije

Alić-Papračanin: Vrlo ozbiljno shvatiti naložene mjere izolacije
Foto: FENA - Vijesti.ba

Na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde do sada je izdato devet rješenja za nadzor osobama koje dolaze ili su imale kontakt s osobama iz područja pogođenih koronavirusom.  

Kantonalna sanitarna inspektorica Naida Alić-Papračanin navodi da je za šest osoba istekao nadzor, dok je za tri on još uvijek u toku.

„Sam proces stavljanja osoba pod nadzor teče tako da epidemiolog koji je stupio u kontaknt s osoabama koje su bile u zaraženim područjima, šalje izvještaj na osnovu kojeg se izdaju rješenja o stavljanju tih osoba pod nadzor i zabrani kretanja. Veliki problem je što građani olako shvataju te zabrane“ - ističe Alić-Papračanin.

Ona je upozorila da su takve osobe dužne da se pridržavaju naloženih mjera o zabrani kretanja jer se u suprotnom mogu suočiti s krivičnom odgovornošću.

„Po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je prekršajna odgovornost. Međutim, obzirom da je situacija ovakva kakva jeste i pandemija je u pitanju, mi slijedimo preporuke Federalnog ministarstva zdravstva da se primjenjuje Zakon o krivičnom postupku FBiH i da sve osobe koje ne poštuju riješenja a time ugrožavaju zdravlje drugih ljudi, bit će krivično gonjene. Zakonom je predviđena kazna od godinu dana zatvora“- upozorila je ona.

Naglasila je da vrlo obzbiljno treba shvatiti mjere izolacije i poštivati sve postupke navedene  u rješenju.

„Imam podatke da je bilo slučajeva da se određene osobe u BPK-a nisu pridržavale naloženih mjera stoga su sva izdata riješenja proslijeđena MUP-u BPK i daljnje mjere su u njihovoj nadležnosti“ - istakla je sanitarna inspektorica Uprave za inspekcijske poslove BPK-a.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo