21.09.2024 / 23:30 BiH - Predsjednica Kosova

Osmani na Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji: Žene nose najveći teret u vremenima kriza

Osmani na Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji: Žene nose najveći teret u vremenima kriza
"Dok ratovi i sukobi različitih razmjera bjesne širom svijeta, žene su te koje i dalje najviše pate", poručila je Vjosa Osmani, predsjednica Kosova, u specijalnom video obraćanju danas na Sarajevskoj sigurnosnoj konferenciji.

Obraćanje predsjednice Kosova upriličeno je u okviru panel diskusije "Žene, mir i sigurnost", čiji je fokus na ključnoj ulozi žena u promociji mira, sigurnosti i stabilnosti, s posebnim naglaskom na postkonfliktna društva i njihovu obnovu.

“Protekle godine su pokazale koliko su mir i sigurnost krhki, te da kontinuirano zahtijevaju naš zajednički napor da ih očuvamo. Ipak, u ovim izazovnim vremenima, svjedočili smo nevjerovatnoj otpornosti, hrabrosti i odlučnosti žena i djevojaka da se bore za mir i pravdu. Stoga je neophodno da ih podržimo, posebno u vremenima krize. Platforme kao što su Sarajevska sigurnosna konferencija ključne su u stvaranju prostora za dijalog, refleksiju i identifikaciju učinkovitih strategija za pomoć ženama koje žive u ratnim i konfliktnim zonama”, kazala je Osmani.

Predsjednica Kosova ukazala je da u slučajevima gdje su žene uključene u mirovne pregovore, postignuti sporazumi su održiviji i trajniji.

“U Kosovu su žene odigrale ključnu ulogu u našem putu ka slobodi. Njihovi napori privukli su pažnju međunarodne zajednice, koja je na kraju podržala Kosovo na njegovom putu ka tome da postane demokratska, suverena, slobodna i nezavisna zemlja, koja danas služi kao uzor u prihvatanju i očuvanju demokratskih vrijednosti nakon što smo pretrpjeli ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid. U tom duhu, Kosovo je napravilo značajne korake u promociji i unapređenju rodne ravnopravnosti u mnogim sektorima, uključujući naše sigurnosne strukture, pravosuđe i parlament”, kazala je Osmani.

Diskusiju je moderirala Tanya Domi, vanredna profesorica Univerziteta Columbia te bivša glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH. Na panelu su govorile general-major Manushaqe Shehu, bivša zamjenica načelnika Generalštaba Oružanih snaga Albanije, Sabina Ćudić, zastupnica u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, i Edita Miftari, stručnjakinja za program Žene, mir i sigurnost pri UN Women. Panelistice su se osvrnule na iskustva i izazove žena u procesima mirovnih pregovora, izgradnji društvenog povjerenja, te njihovu ulogu u donošenju odluka vezanih za sigurnosne politike i zaštitu ljudskih prava. Značajan fokus panela stavljen je na osnaživanje žene da budu liderice u oblastima prevencije sukoba, rehabilitacije zajednica i jačanja međunarodne sigurnosne saradnje.



Sarajevska sigurnosna konferencija je jedan od najvećih diplomatskih događaja u Bosni i Hercegovini, koji je ove godine okupio preko 300 učesnika i 50 predavača, iz više od 15 zemalja.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo