12.03.2020 / 11:25 BiH - Davor Pehar

U Federaciji BiH nema novih zaraženih koronavirusom

U Federaciji BiH nema novih zaraženih koronavirusom
Foto: Vijesti.ba
U Federaciji BiH nema novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, i dalje je zaraženo troje pacijenata, svi iz Zenice.

Potvrdio je ovo na današnjoj konferenciji za novinare direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

- Imamo podatak da su dvije osobe iz Mostara zaprimljene na klinički odjel i njihovi uzorci su trenutno u obradi - kazao je Pehar, prenose Vijesti.ba.

Podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) jučer proglasila globalnu pandemiju zbog koronavirusa, te naglašava da će i FBiH, u skladu s tom odlukom WHO, ubuduće revidirati svoje krizne planove.

- Cilj je da blagovremeno prepoznamo, izoliramo i liječimo oboljele od bolesti uzrokovane koronavirusom, ali i da spriječimo sekundarni prijenos infekcije na bliže kontakte oboljelih - naveo je Pehar na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade FBiH u Mostaru.

Dodaje da je povećana pažnja posvećena zaštiti zdravstvenih radnika, jer su oni na „prvoj liniji odbrane“.

- Sva nastojanja su usmjerena da zdravstvenim radnicima osiguramo što je moguće bolje uslove za djelovanje - poručio je Pehar.

Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva istakla je da se kroz institucije federalnih i kantonalnih kriznih štabova, zajedno s Federalnom graničnom inspekcijom, kantonalnim upravama za inspekcije i zavodima za javno zdravstvo u kantonima i FBiH poduzimaju pojačane epidemijske i sanitarne inspekcijske mjere.

- Sve do sada poduzimano je na granicama za državljane BiH, odnosno strane državljane koji su dolazili iz Kine, Južne Koreje, Irana i Italije, a sada je definicija slučaja promijenjena i sve to se odnosi i na Francusku, Njemačku i Španiju - rekla je Bodnaruk.

Napominje da je Vlada FBiH danas prihvatila revidirani krizni plan, te zadužila Federalno ministarstvo zdravstva, Zavod za javno zdravstvo FBiH da svako u okvirima svojih nadležnosti postupa i provodi taj plan. U skladu s tim planom, i kantonalni krizni štabovi automatski su revidirali svoje krizne planove, kao i svaka zudravstvena ustanova ponaosob.

- Upoznali smo Vladu o potencijalnim lokacijama za karanten, o stanju zdravstvenih ustanova, koje smo već upozorili da se pripreme za zbrinjavanje eventualno većeg broja slučajeva. A u kriznom planu detaljno je razrađen put pacijenata za koje postoji sumnja da su nosioci virusa, kako se postupa, gdje se javljaju i slično - pojašnjava Bodnaruk.

I Federalna uprava Civilne zaštite (FUCZ) prati cjelokupnu situaciju i iz svoje nadležnosti poduzima konkretne aktivnosti.

- Federalni štab zasjedao je proteklih dana i svakako se razmatraju sve one preporuke, čak i do onih drastičnih stanja proglašenja nesreće usljed zaraze. I ta opcija svakako stoji - rekao je direktor FUCZ Fahrudin Solak.

Na današnjoj sjednici Vlade FBiH odlučeno je da federalnim službama za zdravstvo budu doznačena određena finansijska sredstva koja će prevashodno biti namijenjena za nabavku opreme, prije svega raspiratora i zaštitnih kompleta.

- Mi smo svoje kapacitete zaštitnih kompleta i setova stavili na raspolaganje kriznom štabu FBiH. To je već podijeljeno u nekoliko kliničkih centara, ali nije dovoljna količina, pa će se morati ići u nabavku dodatnih - rekao je Solak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo