23.02.2025 / 08:59 Zanimljivosti -

Savršen spoj čokolade i karamele u sočnom souffléu

Savršen spoj čokolade i karamele u sočnom souffléu
Foto: Pexels
Za ljubitelje slatkog, nema boljeg načina da začinite nedjelju od sočnog čokoladnog souffléa sa bogatim karamelnim prelivom.

Ovaj delikatan, ali jednostavan desert pravi je izbor kada želite impresionirati goste ili uživati u nečemu sofisticiranom, ali brzom za pripremu.

Sastojci:

Za soufflé:

   
  • 200 g tamne čokolade4 jaja (odvojena belanca i žumanca)
  • 50 g šećera
  • 50 g putera
  • 1 kašika vanilin šećera
  •  Manji omjer soli

Za karamel umak:

  •     100 g šećera
  •     50 g putera
  •     100 ml pavlake
  •     Manji omjer soli

Priprema:

1. Na laganoj vatri otopite čokoladu sa puterom, pa dodajte vanilu i prstohvat soli. Ostavite da se ohladi. U posebnoj posudi, umutite žumanca sa šećerom dok ne postanu pjenasta. U hladnu čokoladu dodajte žumanca i dobro sjedinite.

2. Umutite bjelanca sa prstohvatom soli u čvrsti snijeg. Lagano, u nekoliko navrata, dodajte bjelanca u čokoladnu smjesu. Istu rasporedite u prethodno podmazane posudice za soufflé.

3. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C 12-15 minuta dok ne naraste i postane čvrst sa vanjske strane, ali mekan iznutra.

4. U šerpi otopite šećer na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući, dok ne postane zlatno smeđi. Dodajte puter i brzo promješajte dok se ne rastopi, a zatim dodajte pavlaku. Miješajte dok se karamela potpuno ne sjedini i postane glatka tečnost. Na kraju, dodajte prstohvat soli.

5. Kad je soufflé gotov, pažljivo ga izvadite iz rerne i prelijte sa toplim karamelnim umakom.

Poslužite odmah, dok je topao.

Prava je slika luksuza na tanjiru – bogat, kremast, s neodoljivim kontrastom između bogate čokolade i slatke karamele. Uživajte!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo