18.02.2025 / 13:35 Zanimljivosti - Riječ struke

Super biljke: Jednom ih posadite, godinama berete plodove

Super biljke: Jednom ih posadite, godinama berete plodove
Foto: Encierro/Shutterstock

Iako je rad u bašti za istinske baštovane prava uživancija i opuštanje, većina je ipak bar jednom pomislila kako bi bilo divno imati u bašti biljke koje na zahtijevaju puno truda, a obilno daju plodove.

Dobra vijest je da takve biljke – postoje. Riječ je o višegodišnjim biljkama koje, nakon što ih jednom posadite, godinama daju plodove.

Špargla

Špargle su jedna od najpoznatijih višegodišnjih povrtlarskih kultura. Iako im treba dvije do tri godine da se razviju do pune produktivnosti, jednom kada se ukorijene, mogu da rađaju i više od 20 godina. Najbolje uspijevaju na sunčanim mjestima s dobro dreniranim tlom.

Rabarbara

Rabarbara je biljka koja se uzgaja zbog svojih mesnatih stabljika koje imaju osvježavajući, kiselkast ukus. Može ostati na istom mjestu decenijama, a s vremenom postaje sve jača i rodnija. Jednom posađena, zahtjeva minimalnu njegu, osim povremenog đubrivnog prihranjivanja.

Ren

Ren je nezaobilazan u mnogim baštama jer, ne samo da je ukusan dodatak jelima, već je i vrlo otporan na razne uslove. Brzo se širi, pa je najbolje saditi ga na mjesto gdje nećete morati često da ga premještate. Korijen se vadi po potrebi, a biljka se sama obnavlja.

Čičoka

Poznata i kao jerusalemska artičoka, čičoka je višegodišnja biljka koja se uzgaja zbog svojih hranjivih gomolja. Vrlo je otporna i lako se širi, pa je najbolje saditi je na kontrolisanom prostoru. Može opstati u bašti decenijama bez posebne njege.

Vlašac

Ovaj aromatični član porodice luka raste godinama na istom mjestu i izuzetno je zahvalan za uzgoj. Osim što je odličan dodatak raznim jelima, vlašac privlači korisne oprašivače. Jednostavno se obnavlja i može se brati tokom cijele sezone.

Zelje

Kiselica je zeljasta biljka s blagim kiselkastim ukusom, koja se često koristi u supama, salatama i umacima. Kada se jednom posadi, svake godine iznova niče i daje svježe listove bez potrebe za ponovnom sjetvom.

Zimski poriluk

Za razliku od običnog poriluka, zimski poriluk može opstati više sezona i sam se razmnožavati. Ne mogu mu nauditi niti vrlo niske temperature. Njegovi izdanci ostaju u tlu i svake godine ponovo niču, omogućujući vam sveže stabljike tokom cijele sezone.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo