22.02.2025 / 14:53 Zanimljivosti - Za cijelu porodicu

Savršene kiflice za svaki trenutak: Mirisne, mekane i s puno vanilije

Savršene kiflice za svaki trenutak: Mirisne, mekane i s puno vanilije
Foto: Ilustracija
Uživate u hrskavoj unutrašnjosti, mirisu vanile i sočnosti svakog zalogaja? Donosimo vam recept za savršene kifle s vanilom, koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju!

Ovaj tradicionalni recept zadržava sve čari pekare, ali s modernim šarmom i jednostavnom pripremom koja ne zahtijeva mnogo vremena. Savršen izbor za sve ljubitelje slatkih jela!

Recept koji mami osmijeh

Kada spomenemo kiflice, svima na umu odmah dolazi miris toplih pekara, mekane kore i najfiniji fil koji se topi u ustima. Kiflice s vanilom, osim što su prava poslastica, donose i dozu nostalgije i sreće u svakom zalogaju. Tajna je u jednostavnim, ali kvalitetnim sastojcima, te pravilnom postupanju sa tijestom koje će vam garantovati mekane i mirisne kiflice.

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 kašike soli
  • 1 jaje
  • 150 g maslaca (ili margarina)
  • 200 ml mlijeka
  • 2 kašike vanilin ekstrakta ili 1 kesica vanilin šećera
  • 2 kašike mljevenog šećera u prahu za posipanje (po želji)

Priprema:

1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i prstohvat soli. Dodajte omekšali maslac (možete ga prvo malo zagrijati da bude mekši), vanilu, jaje i mlijeko. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete glatko tijesto.

2. Kada je tijesto kompaktno, pokrijte ga krpom ili plastičnom folijom i ostavite da odmara oko 20 minuta. Ovaj korak je ključan jer tijesto postaje lakše za razvaljivanje i oblikovanje.

3. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto u krug, debljine oko 1 cm. Zatim ga podijelite na trokute (kao kod pravljenja peciva) i svaki trokut zarolajte od šire strane prema vrhu.

4. Stavite kiflice na pleh obložen papirom za pečenje. Preporučuje se da razmak između njih bude oko 2 cm, jer će se tokom pečenja lagano raširiti. Pecite ih u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 15-20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

5. Po izlasku iz rerne, ostavite kiflice da se ohlade nekoliko minuta, a zatim ih pospite šećerom u prahu. Ove mirisne kiflice s vanilom savršen su izbor za doručak, užinu ili čak kao desert uz popodnevnu kafu.

Probajte ih sami napraviti i uživajte u svakom zalogaju!

(Vijesti.ba)

Izdvajamo