23.10.2024 / 10:01 Svijet - Kritike iz Kijeva

Antonio Guterres stigao u Rusiju na samit BRICS-a, očekuje se sastanak s Putinom

Antonio Guterres stigao u Rusiju na samit BRICS-a, očekuje se sastanak s Putinom
Foto: RT

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres stigao je u Rusiju gdje će učestvovati na samitu BRICS-a.

Predsjednik Državnog vijeća Republike Tatarstan, Farid Mukhametshin, lično je dočekao šefa UN-a na Međunarodnom aerodromu Kazan rano u srijedu.

Guterres bi trebao razgovarati s velikim brojem lidera koji sudjeluju na samitu, saopćio je UN u utorak.

Kremlj je najavio da će se u četvrtak sastati s predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim će razgovarati o Ukrajini.

Bit će to prvi susret dvojice lidera od aprila 2022., dva mjeseca nakon što su ruske trupe ušle u Ukrajinu.

Tada mu je Putin rekao da vjeruje u "pozitivan" ishod pregovora s Ukrajinom. No otad su Moskva i Kijev prekinuli svake službene pregovore i njihova stajališta trenutno djeluju nepomirljivo.

U Kazanju će "glavni sekretar ponovno potvrditi svoja dobro poznata stajališta o ratu u Ukrajini i uvjetima za pravedan mir temeljen na povelji i rezolucijama Ujedinjenih naroda i međunarodnom pravu", rekao je u utorak njegov glasnogovornik Farhan Haq.

Antonio Guterres redovito govori da aneksiji ukrajinskih teritorija “nije mjesto u modernom svijetu”. “Rat u Ukrajini ostaje otvorena rana u srcu Evrope”, ponovno je rekao u februaru.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova procijenilo je u ponedjeljak da je Guterres napravio "pogrešan izbor" pristavši otići u Kazanj. “To samo šteti ugledu UN-a”, kritikovalo je ministarstvo na X-u.

Podsjetimo, samit BRICS-a otvoren je jučer u Kazanu i trajat će do četvrtka. Njemu su se odazvali brojni svjetski lideri kao što su Xi Jinping iz Kine, predsjednik Irana Masoud Pezeškin, predsjednik Južne Afrike Cyril Ramaphosa, došao je i turski lider Recep Tayyip Erdogan iako Turska nije članica BRICS-a. Samitu će prisustvovati i predstavnici Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etiopije i drugih zemalja.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo