23.10.2024 / 11:43 Svijet - Za ukrajinsko ratište

Šef južnokorejske obavještajne službe: Sjeverna Koreja šalje još 1.500 vojnika u Rusiju

Šef južnokorejske obavještajne službe: Sjeverna Koreja šalje još 1.500 vojnika u Rusiju
Foto: Yonhap (Direktor NIS-a/Cho Tae-yong)

Šef južnokorejske obavještajne službe rekao je u srijedu da je Sjeverna Koreja poslala još 1.500 vojnika u Rusiju kako bi podržala njen rat protiv Ukrajine.

Prošle sedmice, Nacionalna obavještajna služba (NIS) je saopćila da je potvrdila da je Sjeverna Koreja poslala 1.500 čalnova specijalnih operativnih snaga u Rusiju ovog mjeseca.

Direktor NIS-a, Cho Tae-yong, rekao je na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora da je njegova agencija saznala da je Sjeverna Koreja poslala dodatnih 1.500 vojnika u Rusiju, prema riječima zvaničnika Park Sunwona i Lee Seong Kweuna koji su prisustvovali sastanku, piše AP.

Park je citirao Choa koji je rekao da Sjeverna Koreja planira poslati ukupno 10.000 vojnika u Rusiju do decembra.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy ranije je rekao da njegova vlada ima obavještajne podatke da se priprema 10.000 vojnika iz Sjeverne Koreje za pridruživanje invazivnim ruskim snagama.

Sjeverna Koreja i Rusija su u posljednje dvije godine značajno povećale svoju saradnju. U junu su potpisale veliki sporazum o odbrani koji obavezuje obje zemlje da koriste sve dostupne resurse kako bi pružile trenutnu vojnu pomoć ako neka od njih bude napadnuta.

Južnokorejska obavještajna agencija nedavno je saopćila da je Sjeverna Koreja od augusta 2023. godine poslala više od 13.000 kontejnera artiljerije, raketa i drugih konvencionalnih oružja u Rusiju kako bi obnovila svoje smanjene zalihe oružja.

Izvještaji o tome da Sjeverna Koreja šalje vojnike u Rusiju izazvali su sigurnosne brige u Južnoj Koreji. Južnokorejski zvaničnici su zabrinuti da bi Rusija mogla nagraditi Sjevernu Koreju pružanjem sofisticirane vojne tehnologije koja bi mogla poboljšati sjevernokorejske nuklearne i raketne programe koji su usmjereni na Južnu Koreju.

Sjedinjene Države i NATO nisu zvanično potvrdili izvještaje o slanju sjevernokorejskih vojnika, ali su upozorili na opasnost od ovih pokreta ako su tačni.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo