23.10.2024 / 13:30 Svijet - Pravni spor oko izbora

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva: Trump i ja smo i dalje prijatelji

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva: Trump i ja smo i dalje prijatelji
Foto: Simon Dawson

Premijer Ujedinjenog Kraljevstva Keir Starmer insistirao je u srijedu da uživa u "dobrom odnosu" s Donaldom Trumpom, uprkos tome što je predsjednički kandidat podnio pravnu tužbu protiv Starmerove Laburističke stranke zbog slanja volontera da kampanjuju za demokrate na američkim izborima.

Starmer je odbacio optužbe Trumpove kampanje o "miješanju koje se odvija na očigled", rekavši da su laburistički volonteri prelazili Atlantski ocean za "praktično svake izbore."

Trumpova kampanja poslala je pismo Saveznoj izbornoj komisiji u utorak nakon što je jedan član osoblja Laburističke stranke otkrio na LinkedInu da skoro 100 stranačkih zvaničnika odlazi da pomaže demokratama u američkim ključnim državama, pred neizvjesne izbore 5. novembra.

"Onima koji traže strano miješanje u našim izborima ne treba dalje da gledaju osim (na) LinkedIn post," rekao je advokat Trumpove kampanje Gary Lawkowski u pismu.

Međutim, Starmer je novinarima na letu ka samitu Commonwealtha u Samoi rekao: "Oni to rade u slobodno vrijeme, kao volonteri, mislim da ostaju s drugim volonterima tamo. To su radili na prethodnim izborima, to rade na ovim izborima i to je zaista jednostavno."

Starmer, koji je imao dvosatnu večeru s republikanskim kandidatom u New Yorku krajem septembra, negirao je da bi to moglo ugroziti njegov odnos s Trumpom.

"Proveo sam vrijeme u New Yorku s predsjednikom Trumpom, večerao sam s njim i moj cilj u tome je bio da se između nas uspostavi dobar odnos, što smo i uradili," rekao je.

"Izvršili smo dobru, konstruktivnu raspravu i, naravno, kao premijer Ujedinjenog Kraljevstva, radit ću s kim god američki narod izabere za svog predsjednika," dodao je.

Laburistička stranka je saopćila da ne finansira putne troškove ili smještaj aktivista, što znači da se njihovi napori zadržavaju unutar strogih pravila američkih federalnih izbora koja stipuliraju da stranci volonteri ne mogu potrošiti više od 1.000 dolara pomažući kandidatima.

Međutim, Trumpova kampanja postavila je pitanja o tim iznosima u svom zvaničnom pismu Saveznoj izbornoj komisiji, tvrdeći da LinkedIn post sugerira da bi Laburistička stranka mogla snositi troškove za aktiviste.

POLITICO je prošle sedmice izvijestio kako su britanski laburisti i američki demokrati, uključujući centrističke think tankove u Washingtonu i Londonu, koordinirali kako bi povećali svoje izborne šanse.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo