23.10.2024 / 12:16 Svijet - Poznati režiser

Roman Polanski, optužen za silovanje trinaestogodišnjakinje, postigao nagodbu

Roman Polanski, optužen za silovanje trinaestogodišnjakinje, postigao nagodbu
Roman Polanski

Francusko-poljski režiser Roman Polanski, koji je pobjegao iz SAD-a nakon što je priznao krivično djelo protiv maloljetnika, postigao je nagodbu u građanskoj tužbi vezanoj za optužbu za seksualni napad iz 1973. godine.

Predmet, koji je bio zakazan za suđenje u Los Anđelesu sljedećeg avgusta, sada je povučen, potvrdio je Polanskijev advokat u SAD-u.

Francusko-poljski režiser Roman Polanski, koji je pobjegao iz Sjedinjenih Država prije nekoliko decenija nakon što je priznao krivično djelo protiv maloljetnika od 13 godina, više se neće suočavati s suđenjem zbog navodnog napada na drugog maloljetnika nakon postizanja nagodbe, rekao je njegov advokat u utorak.

Najnoviji slučaj protiv režisera "Pijanista", koji se odnosio na navodni seksualni napad iz 1973. godine, trebao je da se razmatra u građanskom sudu u Los Anđelesu sljedećeg avgusta, ali je sada povučen, rekao je Polanskijev advokat za AFP.

Slučaj je "riješen tokom ljeta na obostrano zadovoljstvo strana i sada je formalno odbijen", rekao je Alexander Rufus-Isaacs u e-poruci.

Tužba, podnesena prošle godine, tvrdila je da je Polanski odveo tadašnju tinejdžerku — anonimno navedenu u dokumentima kao Jane Doe — na večeru u restoran u Los Anđelesu 1973. godine.

Navodno joj je dao tekilu, a kada je počela da se osjeća vrtoglavom, odvezao ju je do svoje kuće, gdje je na nju izvršio nasilje.

"Rekla mu je: 'molim te, nemoj ovo da radiš'", rekla je advokatica Gloria Allred novinarima u martu.

"Tvrdila je da je ignorisao njene molbe. Takođe tvrdi da je optuženi Polanski skinuo odjeću tužiteljice i da ju je seksualno napao, uzrokujući joj ogromnu fizičku i emocionalnu bol i patnju."

Građanska tužba, koja je tražila neodređene odštete, podnesena je u junu 2023. godine, neposredno prije isteka zakona u Kaliforniji koji je omogućio produženi period za tužbe protiv navodnih počinilaca seksualnih zločina.

Dokumenti podneseni u Kaliforniji u julu naveli su da je postignut "uslovni" sporazum.

Allred je u e-poruci kasno u utorak rekla da su "strane postigle nagodbu o tužbama na obostrano zadovoljstvo".

Polanski, dobitnik Oskara, sada ima 91 godinu i kontroverzna je ličnost, s nekima u filmskom svijetu koji hvale njegovu kreativnu genijalnost, dok drugi insistiraju da je uvijek bio seksualni predator.

Polanski je priznao krivično djelo protiv maloljetnika Samantha Geimer u sporazumu o priznanju krivice 1977. godine kako bi izbjegao suđenje za ozbiljnije optužbe.

Međutim, pobjegao je u Francusku sljedeće godine, nakon što je proveo 42 dana u zatvoru, kada se činilo da sudija preispituje njegovu slobodu.

Geimer je kasnije branila Polanskog i fotografisana je s njim prošle godine.

Francuski sud je u maju oslobodio Polanskog optužbe za klevetu britanske glumice Charlotte Lewis, koja ga je optužila za silovanje kada je bila tinejdžerka.

Režiser je uvijek negirao bilo kakvu krivicu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo