23.10.2024 / 14:18 Svijet - Kazanj

Xi, Modi i ostali čelnici BRICS-a s Putinom o ratu u Ukrajini

Xi, Modi i ostali čelnici BRICS-a s Putinom o ratu u Ukrajini
Foto: FENA

Kineski predsjednik Xi Jinping, indijski Narendra Modi i neki drugi čelnici BRICS-a razgovarali su o ratu u Ukrajini s predsjednikom Vladimirom Putinom dok je šef Kremlja predsjedao velikim samitom čiji je cilj pokazati da pokušaji Zapada da izolira Rusiju nisu uspjeli.

BRICS - ideja osmišljena u Goldman Sachsu prije dvije decenije kako bi se opisao rastući ekonomski uticaj Kine i drugih velikih tržišta u nastajanju - sada je grupacija koja čini 45 posto svjetskog stanovništva i 35 posto globalne ekonomije.

Postoje, međutim, podjele i zabrinutosti, čak i među članicama oko toga kako se tako golema grupacija može tako brzo proširiti, a da istovremeno očuva neki osjećaj geopolitičke svrhe i postigne bilo kakve stvarne ekonomske rezultate.

Putin, čija je administracija odbacila optužbe za ratne zločine protiv njega kao političke, otvorio je samit u srijedu rekavši da je više od 30 država izrazilo interes za pridruživanje grupi, ali da je važno postići ravnotežu u bilo kakvom širenju.

- Bilo bi pogrešno ignorirati neviđeni interes zemalja globalnog juga i istoka za jačanjem kontakata s BRICS-om - poručio je Putin čelnicima BRICS-a u Kazanju, ruskom gradu na obalama Volge, najduže evropske rijeke.

- Istovremeno je potrebno održati ravnotežu i spriječiti smanjenje efikasnosti BRICS-a - kazao je, dodajući da će grupa također raspravljati o "akutnim regionalnim sukobima" – aludirajući na Bliski istok i Ukrajinu.

Samit BRICS-a održava se dok se čelnici svjetskih finansijskih sila okupljaju u Washingtonu u kontekstu dva sukoba, posrnule kineske ekonomije i zabrinutosti da bi američki predsjednički izbori mogli zapaliti nove trgovinske bitke.

Kina i Indija kupuju oko 90 posto ruske nafte - najveći prihod Moskve u stranoj valuti. Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte.

Akronim BRIC skovao je 2001. godine tadašnji glavni ekonomist Goldman Sachsa, Jim O’Neill, u istraživačkom radu koji je naglasio ogroman potencijal rasta Brazila, Rusije, Indije i Kine u ovom stoljeću.

Rusija, Indija i Kina počele su se formalnije sastajati, na kraju dodajući Brazil, zatim Južnu Afriku, Egipat, Etiopiju, Iran i Ujedinjene Arapske Emirate. Saudijska Arabija se tek treba formalno pridružiti.

Više od 20 čelnika, uključujući kineskog predsjednika Xija, indijskog premijera Modija, predsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šejha Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana, i iranskog predsjednika Masouda Pezeshkiana, sudjeluje na samitu BRICS-a.

Putinov saradnik za vanjsku politiku izjavio je da će daljnje širenje grupe morati uzeti u obzir određene kriterije, te da je dogovoren popis od 13 zemalja za moguće proširenje, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo