23.10.2024 / 12:08 Svijet - Brisel

Kallas: Jačanje sigurnosti EU mora biti prioritet

Kallas: Jačanje sigurnosti EU mora biti prioritet
Foto: FENA

Iduća visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku poručila je poslanicima da jačanje sigurnosti mora biti prioritet, upozoravajući da Evropa mora biti spremna jer Rusija i “djelimično i Kina” iskorištavaju otvorena društva kontinenta.

- Evropska sigurnost duboko je lična za mene kao nekoga rođenog u zemlji koja je dugo tvrdila drugima da ruski imperijalistički san nikada nije umro - navela je Kaja Kallas, bivša estonska premijerka, u pisanim odgovorima članovima Evropskog parlamenta objavljenim u utorak navečer.

- Moj kratkoročni prioritet mora biti rješavanje gorućih globalnih problema: rat Rusije protiv Ukrajine i jačanje sigurnosti i odbrane EU - napisala je.

Kallas, koju su evropski čelnici u junu imenovali za novog visokog predstavnika za vanjske poslove bloka, trebala bi naslijediti dosadašnjeg predsjednika Josepa Borrella.

Evropski parlament u novembru će održati saslušanja za članove naredne Evropske komisije.

U 21 stranici odgovora na pitanja koja su postavili zastupnici uoči saslušanja, estonska političarka iznijela je svoju viziju vanjske politike Evrope u vrijeme kada se blok suočava sa sve složenijim geopolitičkim okruženjem.

EU mora ostati na "čelu humanitarnih napora" na Bliskom istoku, kazala je Kallas, i raditi "sa svim akterima kako bi podržao težnju za pravednim i sveobuhvatnim mirom", istovremeno ukazujući na izazove kao što je podrška Kine Rusiji.

- Akteri poput Rusije, Irana, Sjeverne Koreje i djelimično Kine imaju za cilj korištenje međuovisnosti i otvorenosti naših društava protiv nas. Za to moramo biti spremni - dodala je ona, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo