23.10.2024 / 11:27 Svijet - Zadužen kancelar Nehammer

Postizborna pat pozicija u Austriji: Kako formirati koaliciju bez Slobodarske stranke?

Postizborna pat pozicija u Austriji: Kako formirati koaliciju bez Slobodarske stranke?
Foto: X

Predsjednik Austrije je u utorak zadužio aktuelnog kancelara Karla Nehammera da formira novu vladu nakon što su sve ostale stranke odbile raditi s vođom ekstremno desničarske Slobodarske stranke, koja je prošlog mjeseca po prvi put pobijedila na nacionalnim izborima.

Tradicionalno, šef države traži od vođe najjače stranke da formira vladu. No, predsjednik Alexander Van der Bellen je ovaj put odustao od te tradicije nakon što su izbori za parlament održani 29. septembra rezultirali zastoju.

Onaj koji bude vodio narednu vladu moraće izgraditi koaliciju kako bi imao parlamentarnu većinu. Međutim, Nehammerova konzervativna Austrijska narodna stranka je izjavila da neće raditi sa Slobodnom strankom pod vodstvom Herberta Kickla. Ostale tri stranke u novom parlamentu rekle su da neće raditi sa Slobodarskom strankom uopće. Kickl je izjavio da će Slobodarska stranka ući u vladu samo ako on bude kancelar, piše AP.

Slobodarska stranka je završila prva na izborima s 28,8% glasova, ispred Nehammerove stranke koja je osvojila 26,3%. Socijaldemokrati su bili treći sa 21,1%. Odlazeća vladajuća koalicija Nehammerove stranke i ekologističkih Zelenih izgubila je svoju većinu.

Van der Bellen je 9. oktobra zamolio vođe tri najjače stranke da razgovaraju o mogućoj saradnji. Oni su se u ponedjeljak vratili s odgovorom, a predsjednik je rekao da su svi ostali pri svojim stavovima.

“Ovo jasno i nedvosmisleno potvrđuje — nakon razmatranja i dodatnih razgovora — da Herbert Kickl neće pronaći nijednog koalicijskog partnera koji bi ga učinio kancelarom,” rekao je.

Kao rezultat toga, rekao je da traži od Nehammera da formira vladu i započne razgovore sa Socijaldemokratama. Te dvije stranke, koje su zajedno vladale više puta u prošlosti, imaju minimalnu većinu u novom parlamentu, sa zajedničkih 92 od 183 mjesta.

To se smatra premalim osloncem. Van der Bellen, koji će morati da zakune novu administraciju, rekao je da želi jasnoću o tome hoće li to biti dovoljno za “stabilnu vladu” ili će biti potreban treći partner.

Liberalna stranka Neos, koja je na prošlim izborima osvojila 9,1% glasova, je najvjerojatnija opcija.

Slobodarska stranka iskoristila je zabrinutosti o imigraciji, inflaciji, ratu Rusije u Ukrajini i drugim pitanjima kako bi osigurala svoj najbolji rezultat do sada. Ranije je bila junior partner u vladama koje su predvodili Narodna stranka, ali konzervativci tvrde da nije moguće raditi s Kicklom, 55-godišnjakom s provokativnim stavovima koji je vođa Slobodne stranke od 2021. godine.

Ne postoji formalni rok za formiranje nove vlade.

“Radit ću naporno kako bi Austrija dobila stabilnu vladu podržanu širokom većinom u parlamentu,” rekao je Nehammer. Dodao je da će to morati biti trostrana koalicija u interesu stabilnosti i naveo ekonomiju, imigraciju i integraciju među svojim prioritetima. “Našoj zemlji su potrebne promjene i reforme.”

“Ne mogu vam danas reći hoće li ti razgovori i pregovori zapravo dovesti do formiranja vlade,” izjavio je Nehammer, vođa Austrije od kraja 2021. godine, u kratkoj izjavi novinarima.

Kickl je na Instagramu napisao da predsjednikova odluka “može djelovati kao udarac u lice za mnoge od vas. Ali obećavam vam: posljednja riječ još nije izrečena.”

“Vidjet ćemo koja će koalicija stajati na kraju ovog procesa,” dodao je. “Ako ide prema volji birača, to može biti samo vlada koju predvodi Slobodarske stranka.”

(Vijesti.ba)

Izdvajamo