21.10.2024 / 15:54 BiH - Skilled Youth Empowered Communities

Predstavljen projekt SPARK u Mostaru; Potpisana dva Memoranduma o razumijevanju

Predstavljen projekt SPARK u Mostaru; Potpisana dva Memoranduma o razumijevanju
Foto: FENA

Projekt SPARK: Skilled Youth Empowered Communities predstavljen je u Mostaru koji će se realizirati u osnovnim i srednjim školama te na Univerzitetu ''Džemal Bijedić'' u Mostaru i Sveučilištu u Mostaru, a riječ je o projektu koji donosi inovativne programe namijenjene mladima uzrasta 10-26 godina iz Mostara.

Tom prigodom prisutnima su se obratili ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK Adnan Velagić, ambasador Velike Britanije u BiH Julian Reilly, direktorica za kulturnu saradnju u BiH Amila Karavdić i projekt menadžer, Saša Madacki. Projekt će realizirati organizacija British Council.

Ministar Velagić istaknuo je zadovoljstvo što Ministarstvo i organizacija British Council već dugi niz godina uspješno sarađuju.

''Vodeći se dosadašnjom saradnjom s British Councilom, koja je bila više nego uspješna i pozitivna, siguran sam da će realizacija projekta SPARK doprinijeti unapređenju našeg obrazovnog sistema. Opredijeljenost Ministarstva jeste poboljšanje uslova kako na poljima obrazovanja, tako i na poljima nauke, kulture i sporta. Kako bi u tome uspjeli, potrebna nam je kontinuirana saradnja s različitim nivoima vlasti, ustanovama i organizacijama koja nedvojbeno uključuje i organizaciju British Council'', kazao je resorni ministar.

Projekt SPARK: Skilled Youth Empowered Communities osnažuje mlade ljude u Mostaru kroz tri ključne komponente. U okviru Schools komponente, učenici osnovnih škola stiču digitalne vještine kroz obuke iz kodiranja i korištenja microbit uređaja. U oblasti engleskog jezika unaprjeđuje se nastava engleskog kroz saradnju s univerzitetima, dok u okviru Youth Connect programa srednjoškolci imaju priliku da poboljšaju svoje vještine razvoja i upravljanja projektima te promoviranje istih i kreiranje sadržaja na društvenim mrežama, omogućavajući im da realiziraju svoje ideje uz mentorstvo i financijsku podršku, saopćilo je Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNK-a.

Britanski ambasador u BiH Julian Reilly kazao je kako pokretanje SPARK projekta ima ključnu ulogu u osnaživanju mladih ljudi i razvoju lokalnih zajednica kroz obrazovanje, saradnju i sticanje praktičnih vještina.

''Važnost obrazovanja i zajedničkog rada nikada nije bila veća, a SPARK projekt predstavlja značajan korak ka izgradnji bolje budućnosti za sve građane Mostara“, kazao je Reilly.

Nakon predstavljanja projekta, uslijedilo je potpisivanje dva Memoranduma o razumijevanju između British Council-a i Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru, te British Council-a i Sveučilišta u Mostaru. Ovi memorandumi neće samo formalizirati partnerstvo već će i postaviti temelje za buduću saradnju u razvoju obrazovnih i kreativnih programa.

U ime Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru sporazum je potpisao dekan Fakulteta humanističkih nauka, prof. dr. Edim Šator, dok su u ime Sveučilišta u Mostaru sporazum potpisali prorekrorica za međunarodnu suradnju, prof. dr. Sanja Bijakšić i dekan Filozofskog fakulteta u Mostaru, izvan. prof. dr. Dražen Barbarić.

Direktorica za kulturnu saradnju u BiH iz British Council-a je naglasila važnost neformalnog obrazovanja.

„U današnje vrijeme kada globalni izazovi zahtijevaju efikasne promjene obrazovnih sistema, neformalno obrazovanje premošćuje nastali jaz i pruža mogućnost brzog sticanja neophodnih vještina. Stoga je saradnja neformalnog i formalnog obrazovnog sektora od izuzetne važnosti“, kazala je Karavdić.

Također, predstavljen je i otvoreni poziv srednjoškolcima za učestvovanje u projektu.

SPARK program za srednjoškolce (15-18 godina) nudi obuku iz razvoja i upravljanja projektima, kroz koju mladi uče kako da svoje ideje pretvore u stvarne projekte. Kroz praktične primjere i simulacije, sudionici stiču vještine za efikasno upravljanje timovima, resursima i vremenom. Po završetku treninga, učenici rade na konkretnim projektima u svojim zajednicama, ostavljajući pozitivan utjecaj i stvarajući vidljive promjene. Na program se mogu prijaviti svi srednjoškolci uzrasta od 15 do 18 godina, iz Mostara.

Uskoro će biti objavljen i poziv za učenike osnovnih škola da se priključe programima obuke kodiranja BBC micro:bit uređaja za početnike.

Studenti engleskog jezika s Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, te Sveučilišta u Mostaru uskoro počinju svoje programe usavršavanja za svoju buduću nastavničku profesiju, stoji u saopćenju.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo