21.10.2024 / 16:05 BiH - "Ovo je nedopustivo"

Isak o radu MUP-a HNK-a: Ovo je nedopustivo

Isak o radu MUP-a HNK-a: Ovo je nedopustivo
Foto: Vijesti.ba

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak ponovo je pozvao Upravu policije Ministarstva unutarnjih poslova HNK da, u skladu sa svojim nadležnostima, uspostavi javni red i mir na području HNK-a.

 

U Isakovom saopćenju navodi se kako "nasilno ponašanje praćena nacionalističkim i fašističkim ispadima huligana predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju, ne samo HNK-u, već i Bosni i Hercegovini."

"Obaveza Uprave policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona je da održi javni red i mir na području HNK. Federalna uprave policije, kako sam već i ranije rekao, spremna je da pruži podršku policijskim službenicima MUP-a HNK u sprječavanju ponašanja koja predstavljaju ozbiljnu sigurnosnu prijetnju", poručio je Isak.

Federalni ministar smatra kako snimci i fotografije nedjeljnih nereda u Mostaru "pokazuju sve slabosti sigurnosnog aparata HNK i neprofesionalnog rada odgovornih lica u samom sistemu" te dodaje kako je nedopustivo da se iznova svjedoči nasilnom ponašanju grupe ljudi koja se predstavlja kao "navijači", kao i da su nedopustive "neblagovremene reakcije nadležnih institucija".

Isak je najavio kako će u najkraćem roku uputiti Vladi FBiH na izjašnjenje načela o sigurnosti sportskih događaja te zahtijevati da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine po hitnom postupku donese zakon o sigurnosti sportskih događaja FBiH.

"Ne prihvaćam kritike kako je riječ o poslovima iz isključive nadležnosti kantona jer sigurnosne pojave jasno nam daju do znanja kako kantoni nisu u mogućnosti da se nose s ovim oblikom kriminaliteta.

Pozivam rukovodstvo Uprave policije MUP-a HNK da pokrene interne procedure i utvrdi eventualnu odgovornost policijskih službenika koji su svojim (ne)radom doveli do teškog narušavanja javnog reda i mira na području HNK. Ovo čemu svjedočimo je nedopustivo", poručio je u federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo