21.10.2024 / 16:08 BiH - PSBiH

Komisija prihvatila dopune zakona o platama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH

Komisija prihvatila dopune zakona o platama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH
Foto: Vijesti.ba
Na sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je, u drugoj komisijskoj fazi i bez amandmana, ...

... Prijedlog zakona o dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Komisija je prihvatila principe Prijedloga zakona o dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost, čiji su predlagači poslanici Sanja Vulić, Mia Karamehić-Abazović, Saša Magazinović, Sabina Ćudić i Čedomir Stojanović.

Usvojen je Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2023. godinu, u dijelu nadležnosti Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH i to za Ministarstvo finansija i trezora BiH i Agenciju za javne nabavke BiH.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, čiji je podnosilac Predsjedništvo BiH.

Komisija je usvojila i Izvještaj o finansijskoj reviziji izvještaja o izvršenju budžeta institucija BiH za 2023. godinu, čiji je sačinilac Ured za reviziju institucija BiH. Uz taj izvještaj, Komisija je usvojila i predložila Domu da usvoji nekoliko  zaključaka. Prvi je da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine da hitno pristupe realizaciji preporuka revizije sadržanim u tekstu Izvještaja o finansijskoj reviziji izvršenja Budžeta institucija za 2023. godinu, te da Predstavničkom domu PSBiH najkasnije do 1. 6. 2025. godine dostave informaciju o realizaciji preporuka iz Izvještaja.

Zatim, da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija i trezora BiH da preduzmu aktivnosti iz svoje nadležnosti kako bi institucije BiH uskladile pravilnike o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa važećim odlukama Vijeća ministara BiH;

Predloženi su i zaključci da po kojima Predstavnički dom PSBiH traži od Ministarstva finansija i trezora BiH da sačini prijedlog propisa kojim se uređuje postupak nadzora nad Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH i dostavi ga nadležnim institucijama u dalju proceduru, te da Predstavnički dom PSBiH traži od Vijeća ministara BiH da uvede ili propiše praksu odnosno mehanizme utvrđivanja odgovornosti radi eventualnog nedomaćinskog, nemarnog i nezakonitog postupanja koje je dovelo do sudskih sporova.

Usvojen je i Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2025. godinu.

K znanju je primljena Informacija o raspodjeli i korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za period januar - juni 2024. godine, koju je sačinilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma odgodila je razmatranje Nacrta budžeta Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2025. godinu. Komisija je predložila da se, u roku od 15 dana, održi tematska sjednica na kojoj bi se, u prisustvu ministra finansija i tezora BiH, razmotrio Nacrt budžeta Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2025. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo