16.10.2024 / 18:09 BiH - Nakon brojnih osuda

Iz OHR-a za Vijesti.ba komentarisali Schmidtovu izjavu o Aliji Izetbegoviću

Iz OHR-a za Vijesti.ba komentarisali Schmidtovu izjavu o Aliji Izetbegoviću
Foto: FENA

Iz Ureda visokog predstavnika odgovorili su danas na upit Vijesti.ba o stavovima koje je Christian Schmidt iznio vezano za prvog predsjednika RBIH Aliju Izetbegovića.

Nakon brojnih osuda iz OHR-a su se konačno odlučili oglasiti. Njihov odgovor prenosimo u nastavku:

- Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku istorije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj,“Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat“, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna.

Ratko Mladić je presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici.

Alija Izetbegović je prvi predsjednik Predsjedništva BiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je spasio živote.

Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene.

Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra, “imali ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice koje se ogledaju u postojanju opasnosti od eventualnog prouzrokovanja daljnje segregacije i podjele među učenicima različitih etničkih zajednica...”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo