21.10.2024 / 18:00 BiH - Komisija za nadzor OSA-e

Cvitanović: U BiH boravili sumnjivi stranci, ali kampova nema

Cvitanović: U BiH boravili sumnjivi stranci, ali kampova nema
Foto: Fena
Predsjednik HDZ 1990 i član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OSA-e, Ilija Cvitanović, oglasio se povodom navoda o postojanju kampova za obuku osoba da djeluju tokom izbora u Moldaviji, koji su se proteklih dana pojavili u bh. medijima.

Cvitanović je naveo da se "u proteklom periodu pojavio priličan broj neodgovornih izjava o različitim kampovima u BiH", te da je "OSA nadležna za procjenu sigurnosti i za izjave o kampovima".  

-  Ja sam danas imao sjednicu Komisije za nadzor nad radom OSA-e i mi smo tu informaciju zatražili od direktora OSA-e koji je bio prisutan na sjednici i on je u okviru onoga koliko može iznijeti nama kao članovima komisije, a toliko i ja mogu iznijeti u javnost rekao da su prije nekih 60-ak dana u Bosni i Hercegovini postojali neki ljudi, strani državljani koji se mogu identificirati kao osobe koje mogu sudjelovati u organizaciji nekih skupina koje bi mogle u nekom trenutku djelovati elementima protiv javnog okupljanja - rekao je Cvitanović.

Cvitanović je u nastavku naveo da nisu dobili detalje s obzirom da je riječ o operativnim stvarima, ali da ne postoje kampovi kakve su opisale moldavske sigurnosne službe.

Dodao je i da su u jednom trenutku boravili u BiH sumnjivi državljani s istoka, ali je ponovo naveo da se ne radi ni o kakvim kampovima.

- Utvrđuju se razlozi njihovog boravka u BiH - zaključio je Cvitanović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo