21.10.2024 / 15:15 BiH - Općina Pale

U toku izgradnja centralnog spomen obilježja u Hrenovici

U toku izgradnja centralnog spomen obilježja u Hrenovici
Foto: FENA

U naselju Hrenovica u Općini Pale u FBiH u toku je izgradnja centralnog spomen obilježja poginulim braniocima ovih prostora. Projekat vrijedan 50.907 KM realizira se uz podršku Vlade FBiH te ministarstava za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog i Kantona Sarajevo.

- Cilj i obaveza svih nas je sačuvati sjećanje na naše hrabre šehide i borce, koji su dali svoje živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu. Ovaj spomenik bit će trajni podsjetnik na njihovu žrtvu i borbu za slobodu. Raduje nas što ćemo zajedničkim snagama očuvati sjećanje na našu historiju i hrabrost naših boraca - kazao je načelnik ove lokalne zajednice Almin Ćutuk naglasivši da je riječ o jednom od posljednjih projekata općine u ovoj godini.

S obzirom da je na proteklim lokalnim izborima Ćutuk obnovio mandat, on je najavio nastavak započetih i realizaciju novih projekata u ovom dijelu BPK Goražde.

- Nakon završetka ovog projekta uslijedit će i rekonstrukcija postojećeg spomen obilježja u Prači, za što je obezbijeđen značajan dio sredstava. Takođe, završavamo i prvu fazu projekta izgradnje igrališta u Hrenovici a u narednom periodu imamo u planu izgradnju kupališta u sklopu ovog projekta. Turbe Semiz Ali-paše takođe privodimo kraju, imamo određeni broj projekata koje smo prošli kod Vlade FBiH i resornih ministarstava koji će se realizovati u idućoj godini - kazao je on.

Izrazio je nadu da će se u narednom periodu stabilizovati i finansijska situacija, posebno kada je riječ o mjesečnim tranšama sa nivoa Vlade BPK Goražde.

- Na posljednjoj sjednici od Vlade BPK odobrena je jedna tranša, a u posljednjih šest mjeseci nismo imali ni tranši niti bilo kakvih doznaka drugih sredsatva našoj općini sa nivoa BPK, samo je 1.000 KM prebačeno od Ministarstva za boračka pitanja za Dan općine. Politička utakmica je završena i krenulo je konačno te se nadamo da ćemo nastaviti saradanju, jer moramo se zajedno boriti za naše lokalne zajednice i naše stanovnike - kazao je načelnik općine Pale u FBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo