16.10.2024 / 16:26 BiH - Vlada FBiH

Omogućeno uvezivanje radnog staža za 30 radnika RMU 'Kakanj' koji su stekli uslov za penziju

Omogućeno uvezivanje radnog staža za 30 radnika RMU 'Kakanj' koji su stekli uslov za penziju
Foto: FENA

Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je danas Oduku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje radnog staža radnicima Rudnika mrkog uglja „Kakanj“ d.o.o. Kakanj.

Odlukom se tom rudniku odobrava uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose za PIO/MIO za 30 radnika koji su stekli uslove za penzionisanje, u ukupnom iznosu od 1.268.651,68 KM.

Ovaj iznos isplatit će se iz sredstava RMU „Kakanj“, a za realizaciju odluke zaduženi su JP „Elektroprivreda BiH“ d.d. Sarajevo, RMU „Kakanj“, Federalni zavod za PIO i Porezna uprava FBiH.

Obrazloženo je da je Vlada Federacije BiH u prethodnom periodu donosila odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za PIO/MIO za uvezivanje radnog staža radnicima zavisnih društava - rudnicima uglja u Koncernu „Elektroprivrede BiH“. Ove obaveze su isplaćene iz sredstava zavisnih društava-rudnika, a obezbijeđena su odlukama o odobravanju sredstava za davanje pozajmica zavisnim društvima-rudnicima uglja od JP EP BiH, donesenim 25.5.2021. i 17.10.2023. godine.

U obrazloženju se navodi da je RMU „Kakanj“ „Elektroprivredi BiH“, kao vladajućem društvu, dostavio zahtjev da se uplatom doprinosa za PIO/MIO omogući uvezivanje radnog staža za radnike koji su stekli uslove za penzionisanje zaključno sa 31.5.2024. godine. Potom se ovo elektroprivredno preduzeće obratilo Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije sa molbom za donošenje Odluke o uplati zaostalih neuplaćenih obave za uvezivanje radnog staža za neuplaćene doprinose, a čijom realizacijom se omogućava nastavak procesa restrukturiranja rudnika uglja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za informisanje.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo