16.10.2024 / 19:45 BiH - Pet ili više djece

Podrška natalitetu: Poklon reisul-uleme porodicama na području Muftijstva tuzlanskog

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović darovao je dvije porodice na području Muftijstva tuzlanskog.

Poklon reisul-uleme dodjeljuje se porodicama koje su dobile peto dijete, šesto ili više, a žive na području entiteta RS, odnosno šesto dijete, sedmo ili više, a žive na području entiteta FBiH. Riječ je o podršci porodici i promociji nataliteta, a ova aktivnost Odjela za brak i porodicu finansira se iz Fonda Bejtul-mal.

Poklon reisul-uleme dobile su porodice Jusupović iz Kladnja i Terzić iz Gornje Tuzle, a u ime reisul-uleme poklone im je uručila dr. Safija Malkić, voditelj Odjela za brak i porodicu u Upravi za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice.
Dr. Safija Malkić kazala kako je ova aktivnost nastavak projekta darivanja novorođenih beba poklonom reisul-uleme, s ciljem podsticanja nataliteta.

„Ovo je zaista nešto najljepše što je pokrenuto ispred Odjela za brak i porodicu. Svaka posjeta nosi radost i svjedočenje ljepote življenja u višečlanim porodicama. Ove porodice svjedoče koncept koji je preporučio Muhammed, s.a.v.s., - da je ljepota u porodici i zajedništvu. Puno ljepote mogu doživjeti porodice koje imaju više članova, to je poruka koji nosimo danas iz Kladnja i Gornje Tuzle. Osvjedočili smo ljepotu, sklad, ljubav i harmoniju u ovim porodicama, a ova djeca su sretna i zadovoljna, što je najvažnije“, naglasila je dr. Malkić.

Poklonom reisul-uleme darovana je porodica Jusupović Elvisa i Sanele povodom rođenja sedmog djeteta - njihove kćerke Rejhane. Elvis i Sanela imaju dva sina Bilala, Zejda i pet kćerki Zejneb, Asju, Merjem, Sumeju i Rejhanu. Elvis je ovom prilikom kazao da su harmonija i uzajamna pomoć zapravo način njihovog života.

„Svi smo jednu uz druge, sve radimo zajedno. Ovo je Allahova, dž.š., blagodat - On daje bereket i nafaku, a kako se koje dijete rodi - mi sve ljepše živimo, a vjera je recept za lijep ahlak i odgoj“, kazao je on.

Ovom prilikom je iskazao posebnu zahvalnost reisul-ulemi na ukazanoj časti, poklonu i brizi za porodicu.

Ovo je drugi poklon reisul-uleme porodici Jusupović. Ranije je poklon dodijeljen povodom rođenja njihovog šestog djeteta - kćerke Sumeje.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Kladanj Asim-ef. Esmić izrazio je zahvalnost reisu-ulemi, te ukazao na značaj ovakvih posjeta.

„Naša Islamska zajednica je opredijeljena da podrži zdravu porodicu i natalitet, da obraduje i bude potpora, a današnja posjeta je dokaz toga. Porodica Jusupović po svemu je posebna, čestita i vrijedna, a njihova djeca svijetli su primjeri naše čaršije i Medžlisa“, istakao je Esmić.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu MIZ Kladanj Hata Čamdžić izjavila je kako je riječ o vrijednoj porodici.

„Porodica Jusupović je prije svega skladna. Djeca se ističu po odgoju i uspjehu u školi i mektebu. Ovo je jedna primjerna porodica u svakom pogledu“, kazala je Čamdžić.

Ovim činom Islamska zajednica ima za cilj pružiti podršku i poticaj nataliteta, a poklonom reisul-ulema obradovati višečlane porodice, te poslati poruku našim džematlijama - da je snaga u porodici i zajednici.

Povodom rođenja šestog djeteta darovana je porodica Terzić Mahira i Alme iz Gornje Tuzle. Mahir i Alma roditelji su tri djevojčice Zehre, Zakire i Sukejne, te tri dječaka Selmana, Hasana i Husejna. Alma ističe kako je Sukejna donijela posebnu radost u njihovu porodicu.

„Porodica nam je sve u životu. Mi smo jedna bogata porodica, a bogatstvo i sreća su u zdravlju i mnogobrojnosti“, kazala je Alma.

Darivanju porodice Terzić prisustvovao je i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gornja Tuzla Salih-ef. Jusić.

„Ovo je vid iskazivanja brige Zajednice za naše džematlije. Porodica Terzić u svakom smislu je primjer kako se živi u islamu i za islam. Raduje me današnja posjeta i koristim priliku da se zahvalim reisu-l-ulemi i predstavnicima Rijaseta na ovom lijepom gestu“, kazao je Jusić.

Koordinatorica Odjela za brak i porodicu Muftijstva tuzlanskog Hasiba Saračević naglasila je kako je ova aktivnost od izuzetnog značaja.

„Porodica koja je oaza sreće i ljubavi osnova ja za zdravu zajednicu, džemat i uspjeh u životu. Smatram da je ovo zaista predivna aktivnost i jedan vid moralne i materijalne podrške, a vidjeti ovako lijepe i pozitivne primjere danas pravo je bogatstvo“, kazala je Saračević.

Poklon reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića aktivnost je koji provodi Odjel za brak i porodicu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini od 2018. godine, a ima za cilj pružiti direktnu podršku našim porodicama i jačanje nataliteta.

(Vijesti.ba/MINA)

Izdvajamo