03.10.2024 / 14:21 BiH - FUZIP

Prvulović u SBK: Djelovanje inspektora od posebnog značaja za dugoročnu zaštitu voda i ekosistema

Prvulović u SBK: Djelovanje inspektora od posebnog značaja za dugoročnu zaštitu voda i ekosistema
Foto: FENA

Direktorica Federalne uprave za inspekcijske poslove Ivana Prvulović boravila je na terenu s timom federalnih vodnih inspektora koji su 1. i 2. oktobra 2024. vršili inspekcijski nadzor na području Srednjobosanskog kantona.

Predmet inspekcijskih nadzora bile su oblasti korištenja voda, uređenja vodotoka i vodoprivredih objekata i eksploatacije mineralnih sirovina iz korita vodotoka (šljunak, pijesak i kamen) te su tom prilikom izvršeni redovni inspekcijski nadzori na hidroenergetskom postrojenju HE Jajce 1, nadzori po prijavama za nedozvoljene radnje na čišćenju rijeke Vrbas u naselju Humac u Gornjem Vakufu i kontrola posjedovanja akata za izgradnju obaloutvrde u naselju Jelići u Gornjem Vakufu.

Prvulović je izjavila da su vode opće dobro i kao takve su pod posebnom zaštitom Bosne i Hercegovine, Federacije, kantona, grada i općina.

- Moramo biti svjesni da u skladu sa Zakonom o vodama, voda u osnovi nije komercijalni proizvod, već naslijeđe koje se mora čuvati, štititi i shodno tome s njim postupati. Srednjobosanski katon ima veliki hidropotencijal koji se eksploatiše i uzurpira, zbog čega je djelovanje vodnih inspektora u tom kantonu od posebnog značaja za dugoročnu zaštitu voda, ekosistema i vodnog pojasa - rekla je Prvulović.

Glavni vodni inspektor Mirsad Smailagić naveo je da je Federalni vodni inspektorat nadležan za nadzor vodotoka I. kategorije, u koje spadaju rijeke Vrbas i Pliva, koje protiču kroz Srednjobosanski kanton.

- Najčešći problemi na ovom području su nepropisna uzurpacija vodnog pojasa, kako gradnjom, tako i istresanjem raznog komunalnog i drugog otpada na obale vodotoka i u rijeke. Stoga, apelujemo na privredne subjekte i građane da vodno područje dobro koriste u skladu sa zakonom i povedu računa o odlaganju otpada u vodu i na vodno dobro, kao bi sačuvali i zaštititili prirodni potencijal i ekosistem, smanjili zagađenje voda i rizik od poplava i drugih štetnih uticaja na vode, odnosno postigli dobro stanje voda - dodao Smailagić.

Inspekcijski nadzor u SBK bit će nastavljen i danas, saopćeno je iz FUZIP-a.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo