30.09.2024 / 16:19 BiH - Od 2. oktobra

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde učestvuje na festivalu u Izmiru

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde učestvuje na festivalu u Izmiru
Foto: Vijesti.ba

Članovi Ansambla narodnih igara i pjesama (ANIP) Centra za kulturu Goražde večeras putuju u Izmir (Turska) gdje će učestvovati na Festivalu balkanskih narodnih plesova koji će biti održan od 2 do 6. oktobra.

Rukovodilac Ansambla Muhidin Đozo-Kiko podsjeća da ovo folklorno društvo na tom festivalu učestvuje ponovo nakon 12 godina.

- Organizator je prihvatio našu aplikaciju i naš ansambl je ove godine dobio priliku da ponovo bude dio tog festivala i nadam se da ćemo dostojno predstaviti naš grad, kanton i državu i ostaviti dobre utiske. Bili smo sudionici tog festivala 2012. godine i očito i tada ostavili dobre dojmove, kasnije je sve to malo poremetila i pandemija koronavirusa, i drago nam je da smo sada ponovo u prilici da gostujemo u Izmiru - kazao je Đozo.

Zadovoljni su i u Centru za kulturu Goražde pod čijim okriljem Ansambl djeluje već punih 27 godina.

- Veliko nam je zadovoljstvo što je naš ansambl učesnik na ovom festivalu što je još jedan način da pokažemo da ima smisla ova naša lijepa priča, tako da se radujem što će naši mladi biti dio tog velikog događaja. Ne sumnjam da će nas, kao i do sada, predstaviti u najboljem svjetlu. Uvijek se radujemo takvim festivalima, podsjećam da su i naši najmlađi godinama bili učesnici Festivala djeteta u istom gradu, a ove godine će to biti nešto stariji članovi Ansambla – kazao je direktor Centra za kulturu Jasmin Bešlija.

Ansambl narodnih igara i pjesama Centra za kulturu Goražde istinski je kulturni ambasador Goražda, BPK i BiH, a u proteklih 27 godina u svoju biografiju ubilježio je brojna gostovanja i uspjehe širom BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Egipat, Turska, Švedska, Francuska, Njemačka, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Srbija Crna Gora samo su neke od brojnih destinacija gdje su prezentovali ljepotu folklorne igre i pjesme koja se njeguje na obalama Drine. U njihovoj bogatoj kolekciji nalazi se veliki broj medalja i drugih nagrada i priznanja, među kojima i srebro osvojeno na svjetskoj olimpijadi folklornih društava u austrijskom gradu Lincu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo