26.09.2024 / 21:03 Regija - Vjerska manifestacija

U Zagrebu svečano otvoreno 30. međunarodno takmičenje učača Kur'ana

U Zagrebu svečano otvoreno 30. međunarodno takmičenje učača Kur'ana
Foto: MINA

U Islamskom centru u Zagrebu večeras je svečano otvoreno 30. međunarodno takmičenje učača Kur'ana, na kojem će nastupiti 70 takmičara iz 41 zemlje svijeta, od Australije, Sjedinjenih Američkih Država, Afrike, do zemalja iz regije.

Riječ je o takmičenju koje je po dužini trajanja četvrto na svijetu, odmah nakon Malezije, Irana i Saudijske Arabije, te se nalazi u katalogu svjetskih takmičenja.

Prema riječima predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftije akademika Aziza ef. Hasanovića privilegija je svake godine okupljati eminentne učače Kur’ana i pratiti plodove koje je ovo višedecenijsko takmičenje donosi.

- Sretan sam da u ovih 15 godina imamo sedam novih hafiza, a to je, cijenimo, plod i ovog takmičenja u učenju Kur’ana, koje ćemo o ove godine okruniti dovom najmlađem hafizu u Evropi, osmogodišnjem Enisu Bašiću. Ovo takmičenje je potvrda da Kur’an okuplja muslimane diljem svijeta - kazao je muftija Hasanović.

Prvo takmičenje u učenju Kur’ana organizovano je 1988. godine i njime je obilježena godišnjica Zagrebačke džamije, koja je otvorena samo godinu dana ranije.

Hafiz Aziz ef. Alili, predsjednik stručne komisije, podsjetio je na prve godine takmičenja i ulogu hafiza Bajrama Ajetija, prof. dr. hafiza Fadila Fazlića, hafiza Kamila Silajdžića, dr. Mustafe ef. Cerića, te ostalih koji su učestvovali u cjelokupnoj organizaciji.

Prisjetio se da ga je prvo takmičenje u učenju Kur’ana zateklo na odsluženju vojnog roka u bivšoj državi, zbog čega mu nije mogao prisustvovati, ali već na narednom takmičenju bio je pobjednik, te nije propustio više nijedno takmičenje tokom narednih 29 godina.

- Svake godine ističem da tadašnji odbor Medžlisa Islamske zajednice Zagreb nije mogao donijeti bolju odluku kako bi obilježili taj veliki događaj godišnjice svečanog otvorenja Zagrebačke džamije, kada su nas okupili, gotovo sve hafize iz tadašnje države. Na neki način to je bio prozor za daljnja svetska takmičenja na koja smo mi predstavljali našu zajednicu - kazao je on.

Trideset godina međunarodnog takmičenja predstavljeno je i kroz dokumentarni film, prikazan večeras, autora Ediba Ahemtaševića.

- To je jedan pregled koliki je utjecaj toga takmičenja na hafize koji su se pojavili u zadnjih 30 godina u Zagrebu. Zapravo, kad je počinjalo takmičenje 1988. Zagreb kao takav, nije imao ni jednog hafiza, a danas ima sedam - kazao je Ahmetašević, istakavši da je koristio materijale Hrvatske radiotelevizije te BIR televizije, bez čijih snimaka bi ovaj film teško napravili.

Takmičenje, kojim se obilježava 37. godišnjica Zagrebačke džamije, bit će održano u četiri kategorije: hifz cijelog Kur'ana, hifz 15 džuzeva, hifz pet džuzeva (samo za početnike u hifzu) i tilavet.

Pored kurra hafiza Aziz ef. Alilija, ocjenjivačku komisiju čine: hafiz šejh Jassim Abdulla al-Ali iz Katara, dr. hafiz Osman Šahin iz Turske, hafiz šejh Abdulaziz Alanezi iz Kuvajta, dr. hafiz Abdulaziz Drkić iz Bosne i Hercegovine te hafiz Bajram Ajeti iz Sjeverne Makedonije.

Organizatori su Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj, Medžlis Islamske zajednice Zagreb, Ministarstvo vakufa i islamskih poslova Katar i Generalni sekretarijat evropskog-međunarodnog takmičenja učača Kur'ana, saopćila je MINA.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo