24.09.2024 / 10:31 Regija - New York

Đurić bijesan nakon govora Konakovića: 'Optužio je Srbiju ...'

Đurić bijesan nakon govora Konakovića: 'Optužio je Srbiju ...'
Foto: Tanjug

Ministar vanjskih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je da je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković pokušao da zloupotrijebi sastanak Pokreta nesvrstanih zemalja u New Yorku da bi optužio Srbiju i srpski narod za agresiju i označio ih kao zločince i agresore.

"Konaković je potrošio uvodni dio svog obraćanja na način koji, potpuno sam siguran, ne podržava ogromna većina građana BiH i to ne samo srpske i hrvatske nacionalnosti već i naše prijateljske, komšijske, bošnjačke nacionalnosti", rekao je Đurić.

On je izrazio žaljenje zbog toga što je "Konaković svojim govorom definitivno pokazao da podriva unutrašnju političku koheziju u BiH, da ne radi u duhu Dejtonskog sporazuma i dobre regionalne saradnje".

"Srbija pruža iskrenu ruku prijateljstva i pomirenja svim narodima u regionu. Nema potrebe da vječito i zauvijek samo iskopavamo zlo koje su u prošlosti činili ljudi, od kojih su mnogi odgovarali", rekao je Đurić i naglasio da "mnogi koji su odgovorni i za zločine nad Srbima, Hrvatima i muslimanima nisu odgovarali".

On je upitao da li se treba dovijeka vrtiti u ciklusu svađa, brukanja jedni drugih u međunarodnoj zajednici i podrivanja onoga što je ne samo sadašnjost, nego i budućnost generacije u regionu?

Đurić je istakao da je "Konaković uradio nešto veoma ružno i nediplomatično, dok je Srbija na ovom sastanku pokazala da može i umije drugačije i bolje", prenio je Tanjug.

– Naravno da sam opovrgao i izvrgao sudu naših nesvrstanih prijatelja ove neutemeljene laži, koje je iznio Konaković, ali sam dostojanstveno i prije svega na budućnost fokusirano pokazao da je Srbija zemlja koja se ne bavi optuživanjem drugih za masakre, zločine i genocide, već se bavi vještačkom inteligencijom, razvojem tehnologija, izgradnjom puteva, boljom budućnošću i za Srbe i za sve druge narode koji žive, ne samo u Srbiji, već i u cijelom regionu – rekao je Đurić.

On je naveo da je u svom govoru nastojao da izloži agendu budućnosti Srbije i regiona i da govori o dinamičnom ekonomskom razvoju, povezivanju u oblasti saobraćaja, novih generacija u regionu i izgradnji zajedničke bolje budućnosti, izostavljajući sve ružno što je bilo u prošlosti.

Podsjećamo, Konaković se obratio na sastanku ministara vanjskih poslova Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM), koji je održan na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Ministar Konaković je govorio na temu “Zaštita civila u oružanom sukobu: solidarnost s palestinskim narodom", a njegov snažan govor možete pročitati OVDJE.

 


(Vijesti.ba)

Izdvajamo