23.09.2024 / 20:00 Regija - Katastrofalna politika

Vučićev sunovrat: Odlikovati će predstavnike država protivnika Rezolucije o Srebrenici

Vučićev sunovrat: Odlikovati će predstavnike država protivnika Rezolucije o Srebrenici
UN Photo/Cia Pak
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je u New Yorku da će odlikovati predstavnike država koje su bile na strani Beograda prilikom majskog usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

"Vidim da su neki poludjeli negdje zbog toga što mi odlikujemo ljude koji su štitili međunarodno pravo i štitili Srbiju. To je naša stvar, to je naš unutrašnji akt i pitanje našeg suvereniteta. Vidim da bi oni to rado da nam zabrane", rekao je srbijanskim medijima Vučić, koji je u New Yorku povodom 79. zasjedanja Generalne Skupštine UN-a.

Prethodno su mediji javili da će Vučić odlikovati ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama.

"Tu su naravno i Rusi i Kinezi, i Nikaragva i Meksiko i Brazil, Indija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kongo, u zavisnosti od toga kakav je nivo podrške bio", dodao je Vučić.

Naveo je Vučić i da je Srbija počela sa uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa tri države – Tuvalu, Kiribati i Gvajana.

Sve ovo vodi nastavku katastrofalne politike srbijanskog predsjednika.

Odlikovanje stranih diplomata koji su se suprotstavili Rezoluciji o genocidu u Srebrenici nije samo sporan politički potez, već i ozbiljna prepreka pomirenju u regionu. Ovaj čin dodatno polarizuje odnose između zemalja bivše Jugoslavije i umanjuje šanse za iskren dijalog i izgradnju povjerenja.

Vučićeva odluka šalje poruku da Srbija nije spremna za priznanje prošlosti i otvorenu diskusiju o zločinima koji su obilježili devedesete godine. U trenutku kada je mir u regiji ključan, ovakve provokacije mogu samo pogoršati postojeće tenzije.

T.K

(Vijesti.ba)

Izdvajamo